Русская версия Slovenščina English

1. máj - Sviatok jari a práce!

1. mája mnohé krajiny sveta oslavujú medzinárodný sviatok – Sviatok práce (jar a sviatok práce)!
Pripomeňte si, akú históriu má Prvý máj, ako sa menili názvy a tradície sviatku.
Staroveká história sviatku je spojená s uctievaním bohyne Maya v starovekom Ríme. Táto bohyňa sponzorovala plodnosť, zem. Na jej počesť sa konal krásny sviatok a práve na počesť tejto bohyne dostal mesiac máj svoje meno. 
Prvý máj v novej podobe ožil koncom 18. storočia v robotníckom hnutí, ktoré si ako jednu z hlavných požiadaviek postavilo zavedenie osemhodinovej pracovnej doby.
1. mája 1886 zorganizovali socialistické a komunistické organizácie v Spojených štátoch a Kanade sériu zhromaždení a demonštrácií. Na počesť prvého povstania sa v budúcnosti objavila tradícia slávenia 1. mája, Dňa robotníckej solidarity. Teraz, 1. mája, sa oslavuje Sviatok jari a práce. A v tejto podobe sviatok zahŕňal zvyky dávnych predkov, sociálnu orientáciu a moderné tradície osláv.
Oficiálne sa Prvý máj oslavuje v 84 krajinách sveta. Každá krajina má svoje zaujímavé tradície. V Nemecku, Česku, na Slovensku a vo Švajčiarsku teda mladí ľudia v noci na 1. mája zasadia strom pod okno svojej priateľky. Ale deti v Grécku skoro ráno prvého mája hľadajú „prvú lastovičku“. Francúzi majú takú zaujímavú tradíciu - 1. mája skoro ráno vypiť pohár čerstvého mlieka, verí sa, že celý rok dopadne dobre.
Možno, že sviatok stratil svoj rozsah, ale naďalej teší ľudí a spája pracovníkov. A populárny slogan: „Pokoj! Práca! Máj!" - nestráca svoj význam a znie pri mnohých gratuláciách. Milí priatelia, veselú jar a sviatok práce!