Русская версия Slovenščina English

Európsky fond slovanskej písomnosti a kultúru usporiadala tematické podujatie „Stránkami minulosti... Deň kozmonautiky“

 Európsky fond slovanskej písomnosti a kultúru usporiadala 12. apríla 2022 tematické podujatie „Stránkami minulosti... Deň kozmonautiky“, venované prvému letu človeka do vesmíru.

Sovietsky kozmonaut Jurij Alekseevič Gagarin 12. apríla 1961 ako prvý na svete dobyl vesmír na kozmickej lodi Vostok-1. Deň kozmonautiky sa oslavuje v mnohých častiach sveta. V mnohých krajinách sa tento sviatok nazýva Medzinárodný deň ľudských vesmírnych letov, International Day of Human Space Flight a Svetový deň letectva a kozmonautiky.

Stretnutia sa zúčastnili pedagógovia a študenti kurzov ruského jazyka Európskeho fondu slovanskej písomnosti a kultúru, Fondu Ukrajinskej písomnosti a kultúru, predstavitelia popredných bratislavských vysokých škôl, občania Slovenska, ktorí sa zaujímajú o históriu prieskumu vesmíru.

Učitelia EFSPaK pomocou unikátnych knižničných a archívnych materiálov predstavili poslucháčom históriu objavovania vesmíru. Účastníkom boli prezentované zvukové nahrávky vesmírnych udalostí - správy o prvom lete človeka do vesmíru vyjadrené Jurijom Levitanom, „Rozprávky o Gagarinovi“ od Jurija Nagibina, ako aj kópie plagátov a novín tej doby, ktoré nesú ducha tej hrdinskej éry.

Počas celého podujatia vládla príjemná a príjemná atmosféra.