Русская версия Slovenščina English

Slovenský jazyk pre deti utečencov a vysídlených z Ukrajiny

Európsky fond slovanskej písomnosti a kultúry  a Fond pre Ukrajinskú písomnosti a kultúru naďalej pomáhajú deťom utečencov a vysídlených osôb z Ukrajiny pri výučbe slovenského jazyka a slovenskej kultúry. Naše hodiny sú bezplatné a je to obrovská podpora pre tých, ktorí sa chcú dozvedieť viac o krajine, v ktorej sa práve nachádzajú.

Posledné tri týždne sa s podporou učiteľov z Ukrajinského fondu písomnosti a kultúru deti utečencov a vysídlených ľudí z Ukrajiny učia slovenský jazyk. Vyučovanie vedie učiteľ, ktorý študoval na dvoch popredných univerzitách na Ukrajine, jednou z nich je Národná pedagogická univerzita. M. P. Dragomanova (Kyjev). Na vyučovanie sa využíva špeciálny zrýchlený kurz, ktorý odporúčajú katedry slovenského jazyka popredných univerzít na Slovensku. Kurz obsahuje témy zoznámenie, rodina, domov, nakupovanie v obchode, komunikácia s inými ľuďmi.

„Je veľmi dôležité, aby deti prichádzajúce z Ukrajiny mali bezpečné a priateľské prostredie, aby sa cítili vítané a prijaté. Naše školenie je zamerané na to, aby sa deti vedeli pomenovať, orientovať sa na neznámom mieste a komunikovať s inými ľuďmi. Naším cieľom je vytvárať komfortné prostredie pre úspešnú integráciu detí do slovenskej spoločnosti,“ vysvetlila učiteľka.