Русская версия Slovenščina English

Majstrovské kurzy pre deti prichádzajúce z Ukrajiny

Dňa 11. marca 2022 pracovníci Európskeho fondu slovanskej posomnosti a kultúru v spolupráci so Súkromným slovanským gymnáziom v Bratislave, ako aj s podporou odborníkov pracujúcich s deťmi z radov krajanov, uskutočnili kognitívne hodiny pre deti, ktoré prišli so svojimi rodičmy z Ukrajiny.

Prvá hodina bola venovaná oboznámeniu sa so Slovenskom: prostredníctvom prezentačných materiálov sa deti zoznámili so svetom kultúry a života Slovákov. Pre deti je teraz veľmi dôležitá aj psychická podpora, k tomu prispelo sedenie s profesionálnou psychologičkou, ktorá pomocou arteterapie naučila deti techniky, ktoré pomáhajú zvládať silné emócie. Kreatívna lekcia umožnila účastníkom nielen vstúpiť do sveta svojich pocitov, ale aj analyzovať zložité komplexy pocitov a zobraziť ich na jednom hárku papiera. Takže pomocou vizualizácie svojej nálady sa deti naučili zlepšiť zručnosť sebaovládania.

Potom deti absolvovali majstrovskú hodinu bezplatného programovania, ktora zaujala mladých programátorov a dizajnérov. Deti sa naučili, ako fungujú roboty, študovali ich obvody, prešli celú cestu od vytvorenia algoritmu na ovládanie robota na obrazovke až po programovanie a preloženie algoritmu do reality pomocou robotickej platformy. A v tom čase ostatne deti predvádzali svoje obľúbené piesne. Na záver adaptačného dňa sa konali vzdelávacie hry na rozvoj myslenia a fantázie, kde sa každý mohol cítiť ako Sherlock Holmes. V triede vládla pozitívna a priateľská atmosféra.

Európsky fond slovanskej posomnosti a kultúru plánuje podobné podujatia realizovať aj v budúcnosti.