Русская версия Slovenščina English

Sociokultúrne triedy pre deti utečencov a vysídlených z Ukrajiny

Dňa 18. marca 2022 sa stretli pracovníci Európskeho fondu slovanskej písomnosti a kultúry a Fondu ukrajinskej písomnosti a kultúry vo svojich prestoroch s deťmi z Ukrajiny na ďalších hodinách sociokultúrnej adaptácie.

Hodiny s deťmi, ktoré prišli s rodičmi z Ukrajiny, sa konajú v spolupráci so Súkromným slovanským gymnáziom v Bratislave za aktívnej podpory odborníkov na prácu s deťmi z radov krajanov. 

V súlade s krátkodobým plánom boli pre deti organizované hodiny nedeľnej školy - deti sa zapájajú do záujmových aktivít, dostávajú kvalitnú psychologickú a pedagogickú podporu, chodia na telesnú výchovu a zapájajú sa do kognitívnych aktivít.

Triedy tentoraz navštevovalo 23 detí vo veku od 7 do 13 rokov.

Sociálni psychológovia viedli skupinové hodiny práce so stresom pomocou techník arteterapie.

Pedagogickí zamestnanci nadácií organizovali hravou formou vzdelávacie stretnutia, ktoré boli zamerané na socializáciu a integráciu detí do slovenského jazyka a slovenskej kultúry. Neoddeliteľnou súčasťou týchto hodín boli hodiny slovenského jazyka pripravené slovenskými lektormi.

S úprimným záujmom sa deti zoznámili s výberom slov, ktoré majú rovnaký výraz v rôznych jazykoch, a príbehy o úžasných slovenskych hradoch v nich vzbudili chuť ich navštíviť a podrobnejšie sa s nimi zoznamit´.

Už tradične prebiehali hodiny bezplatného programovania zamestnancov Robbo klubu v Bratislave a školy mentálnej aritmetiky. A na hudobnom kružku deti spievali svoje obľúbené piesne. 

Účelom takýchto tried je pomôcť deťom prispôsobiť sa novým sociálnym podmienkam, ako aj dať im veľa pozitívnych emócií, ktoré sú pre deti v týchto ťažkých dňoch veľmi dôležité.