Русская версия Slovenščina English

Prvý kozmonaut na svete Jurij Gagarin je na Slovensku navždy!

V dňoch 5. až 12. apríla 2021 uskutočňujú televízna a rozhlasová spoločnosť „Russkij mir“ v spolupráci s televíznym štúdiom Roskozmosu Medzinárodnú súťaž a maratón „Gagarinová cesta“. Maratón sa koná pri príležitosti 60. výročia prvého letu človeka do vesmíru.

Počas svojej zahraničnej „Misie mieru“ navštívil Jurij Gagarin okolo 30 krajín. Na prvú návštevu išiel do Československa. Už o dva týždne po svojom slávnom lete navštívil Východoslovenské želieziarne a hutnícke učilište v Košiciach.

„Cítim väčšie vzrušenie, ako pri lete do vesmíru. Ešte nikdy som nebol v zahraničí,“ – napísal v knihe vzácných návštev.

Za svoj vesmírny let bol kozmonaut ocenený viacerými vyznamenaniami, vrátane zahraičných ocenení. Prezident Československa Antonín Novotný udelil kozmonautovi titul Hrdina socialistickej práce.

V roku 1983 bol pred budovou učilišťa v Košiciach umiestnený bronzový pamätník Jurijovi Gagarinovi.

Podľa prvého kozmonauta sú pomenované ulice vo viacerých slovenských mestách a obciach: Bratislava, Trenčín, Holíč, Prešov, Humenné, Dubnica nad Váhom, Dolný Kubín, Michalovce, Senec, Šaľa, Snina, Svidník, Očová, Stropkov, Nitrianske Pravno, Handlová, Bernolákovo a Lučenec majú Gagarinove ulice.

Gagarinovú návštevu Slovenska priblížila vo svojom videu učiteľka ruského jazyka Anna Nemcová z Gymázia Pavla Horova v Michalovciach.

Táto vynikajúca vyučujúca, vysokokvalifikovaná odborníčka a vnímavá osobnosť je laureátkou niekoľkých medzinárodných súťaží.

V roku 2018 sa stala laureátkou prestížnej medzinárodnej súťaže A. S. Puškina, na ktorej zvíťazila so svojou esejou na tému „Sankcie: statočnosť a odbornosť sú potrebné pedagógovi-rusistovi v jeho činnosti“.

Na medzinárodnej súťaži pedagogického umenia „Krištáľový kalamár“ v Minsku obsadila 2. miesto a dostala ocenenie „Strieborný kalamár“. Túto suťaž každoročne organizuje medzinárodný pedagogický klub, Ministerstvo školstva Bieloruskej republiky a Fond „Russkij mir“.