Русская версия Slovenščina English

V Leviciach sa uskutočnilo záverečné divadelné predstavenie projektu Zlatý vek ruskej literatúry

15. apríla 2024 sa na gymnáziu Andreja Vrábla v  Leviciach uskutočnilo záverečné divadelné predstavenie projektu Zlatý vek ruskej literatúry (9. sezóna), vyhláseného minulý rok v decembri na počesť 200. výročia narodenia A. N. Ostrovského.


Podujatie zorganizovalo slovenské občianske združenie Ruslana v spoluráci s  Európskym fondom slovanskej písomnosti a kultúry  a  Fondom na podporu kultúry národnostných menšín.


Na tomto jedinečnom podujatí sa v rôznych mestách Slovenska zúčastnilo viac ako 400 ľudí. Boli medzi nimi učitelia ruského jazyka a literatúry, študenti slovenských gymnázií, novinári, študenti jazykových kurzov, zástupcovia slovenskej verejnosti a krajania. Tentoraz sa predstavenia zúčastnili aj študenti Gymnázia A. Vrábla z Levíc.


Pred začiatkom predstavenia sa študenti dozvedeli o významných predstaviteľoch Zlatého veku ruskej kultúry. Ako originálne doplnenie príbehu slúžila aj výstava fotografií a ilustrácií z 18. – 19. storočia.


Hlavým bodom podujatia bolo divadelné predstavenie Výnosné miesto, inscenácia diela od A. N. Ostrovského, ktoré spracoval režisér Michal Tomasy. Jeho dielo zostáva aktuálne aj pre súčasných čitateľov po celom svete. Na javisku zazneli dramatikove nesmrteľné slová a emotívna slovenská hudba. Hercom ochotníckeho divadla Break sa podarilo vtiahnuť divákov do zložitých morálnych pocitov a vnútorného boja hlavných postáv hry – Vasilija Žadova a Poliny. Mladí majstri javiska dokázali sprostredkovať zložitosť autorovho vnútorného sveta a prinútili divákov zamyslieť sa nad ťažkou životnou voľbou: žiť čestne alebo “ako všetci ostatní”.


Bolo to nádherné ponorenie sa do hlbín sveta ruskej klasiky. Na konci podujatia sa študenti neponáhľali s odchodom. Dlho sa diskutovalo o tom, ako by sa na mieste hrdinu zachovali oni, a potom sa nadšene porozprávali s hercami, zdieľali svoje dojmy a emócie.

Ďakujeme všetkým, ktorí sa do projektu zapojili, a dúfame, že sa s vami stretneme v ďalšej 10. sezóne Zlatého veku!


Fotografie: Natália Stariková                                                            

Preklad: Ľubica Skořepová