Русская версия Slovenščina English

V Bratislave sa úspešne uskutočnilo divadelné predstavenie podľa hry A. N. Ostrovského Výnosné miesto

  V týchto dňoch sa v Európskom fonde slovanskej písomnosti a kultúry v rámci projektu Zlatý vek ruskej kultúry uskutočnili ďalšie stretnutia milovníkov ruskej literatúry.  Sezónu odštartovalo v decembri 2023 podujatie s názvom „A. N. Ostrovskij. Výnosné miesto“, venované 200. výročiu narodenia veľkého dramaturga.


Podujatie organizuje slovenské občianske združenie Ruslana spolu s Európskym fondom slovanskej písomnosti a kultúry. Cieľom podujatia je popularizovať dedičstvo spisovateľov Zlatého veku ruskej literatúry. 


Tento poetický výraz sa vzťahuje na obdobie prvej tretiny 19. storočia, ktorá nám priniesla tvorbu neprekonateľných géniov literatúry, hudby a umenia, ktorých dedičstvo sa stalo súčasťou svetovej kultúry. Z oblasti literatúry sú to hlavne Alexander Ostrovskij, Fiodor Dostojevskij, Lev Tolstoj, Ivan Turgenev, Nikolaj Gogoľ, Anton Čechov a iní.

Výnimočnej akcie sa zúčastnilo približne 300 ľudí. Medzi nimi boli učitelia ruského jazyka a literatúry, študenti slovenských gymnázií, novinári, študenti jazykových kurzov, zástupcovia slovenskej verejnosti a krajania.


Organizátori pripravili aj výstavu kníh klasikov ruskej literatúry 19. storočia a multimediálnu prezentáciu, ktorá prítomných preniesla do skanzenu A. N. Ostrovského, Ščelykovo, ktorý sa nachádza v Kostromskej oblasti. Tu dramaturg žil, písal divadelné hry a tu, vo svojej pracovni, aj zomrel. Poučnú a zaujímavú prezentáciu pripravili a predstavili Nina Semenovna Tugarinová, vedecká tajomníčka skanzenu Ščelykovo a Ľubov Alexandrovna Černovová, vedúca oddelenia Dom A. N. Ostrovského.


Hlavým bodom podujatia bolo divadelné predstavenie Výnosné miesto, inscenácia diela od A. N. Ostrovského. Výkon hercov ochotníckeho divadla Break a jedinečnosť réžie Michala Tomasyho vytvorila v hľadisku neopakovateľnú atmosféru. Hra vzbudila v divákoch veľa emócií a vyzvala ich, aby sa zamysleli nad tým, čo je dôležitejšie: žiť čestne, alebo „ako všetci ostatní“. My sme sa rozhodli pre lásku.

Každý mal možnosť zúčastniť sa na podujatí či už osobne, alebo na diaľku.


Preklad: Ľubica Skořepová