Русская версия Slovenščina English

Európsky fond slovanskej písomnosti a kultúry rozšíri spoluprácu s mládežníckym amatérskym divadlom „Break“

Európsky fond slovanskej písomnosti a kultúry plánuje rozšíriť spoluprácu s mládežníckym amatérskym divadlom Break.

Ochotnícke divadlo Break je skupina neprofesionálnych hercov z rôznych kútov severného Slovenska. Združuje divadelníkov z Oravy, Kysúc a Turca. Sú to väčšinou študenti umeleckých škôl, ktorí sa chcú venovať svojej kariére a rozvíjať svoj talent v oblasti umenia.


Pripomeňme si, že vo februári 2022 v Aircraft Gallery (Bratislava) divadlo v spolupráci s mimovládnou organizáciou Ruslana a Európskym fondom slovanskej písomnosti a kultúry uviedlo hudobno-poetické predstavenie „Dialógy z ruskej klasiky“. Podujatie zožalo veľký úspech medzi učiteľmi a študentmi slovenských škôl a gymnázií.


Vzhľadom na zvýšený záujem o tvorbu tohto súboru sú na tento rok naplánované dve premiéry inscenácie na motívy diela Alexandra Nikolajeviča  Ostrovského „Ziskové miesto". Uskutočnia sa 18. a 19. decembra v Aircraft Gallery Európskeho fondu slovanskej písomnosti a kultúry. Táto hra nebola vybraná náhodne. Okrem aktuálnosti témy samotnej hry si tento rok pripomíname 200. výročie narodenia autora.

Táto zábavná komédia z roku 1856 sa odohráva v cárskom Rusku, kde režisér Michail Tomasi experimentoval so scénografiou a preniesol postavy hry do 80. rokov 20. storočia. Témy korupcie, úplatkárstva, výchovy a morálky sa od 19. storočia nezmenili, zmenili sa snáď len kulisy a ľudia.

Uvítame akúkoľvek spoluprácu so vzdelávacími inštitúciami, s tvorivými tímami, s deťmi a s ich rodičmi.


Preklad: Dominika Lavríková