Русская версия Slovenščina English

V Bratislave sa uskutočnilo literárne podujatie „A. N. Ostrovskij a jeho dielo Bez vena“

Dňa 12. februára 2024 sa na Súkromnom slovanskom gymnáziu v Bratislave uskutočnilo literárne podujatie „A. N. Ostrovskij a jeho dielo Bez vena“. Podujatie zorganizoval Európsky fond slovanskej písomnosti a kultúry v spolupráci s učiteľmi ruského jazyka gymnázia v rámci vzdelávacieho projektu „Zlatý vek ruskej kultúry. A. N. Ostrovskij.“

Podujatie sa venovalo skúmaniu tvorivého odkazu A. N. Ostrovského, oboznámeniu sa s historickým prostredím a so spoločenským životom 19. storočia, ktoré tvorili základ jeho divadelných hier.

Účastníci podujatia sa dozvedeli o životopise dramatika a o jeho najznámejších hrách, ako napríklad: Nesadaj si do cudzích saní, Chudoba cti netratí či Bez vena. Dozvedeli sa aj to, ako mu pri písaní pomáhala práca na súde.

Študentom bola predstavená interaktívna prezentácia s ukážkami z filmu E. Riazanova Krutá romanca na motívy divadelnej hry Bez vena. Ide o jedno z neskorých a veľmi významných diel tohto dramatika. Študenti aktívne diskutovali o vzťahoch medzi postavami, ponorili sa do deja aj do psychologickej roviny diela.

Pri záverečnej scéne nastala búrlivá diskusia. Správnu odpoveď študenti potvrdili textom z divadelnej hry, ktorý emotívne a nadšene čítali rozdelení podľa úloh. Aby si naozaj upevnili svoje vedomosti, vytvorili a neskôr odprezentovali svoje skupinové projekty.

Toto dielo bolo prekvapivo aktuálne a aktuálnym ešte dlho ostane. Núti totiž ľudí zamyslieť sa nad systémom spoločenských a morálnych hodnôt.

Ďakujeme všetkým, ktorí sa na literárnom podujatí aktívne podieľali a veríme, že sa tradícia takýchto podujatí uchytí a študenti tak budú môcť ukázať svoj talent ešte mnohokrát.

Viktória Vasiľovová