Русская версия Slovenščina English

Tematická lekcia "Čechov: spisovateľ alebo lekár?"

5. apríla 2023 na Gymnáziu. Ivana Horvata v Bratislave sa uskutočnila tematická hodina „Čechov: spisovateľ alebo lekár?“ venovaná činnosti Antona Pavloviča Čechova, skvelého prozaika a dramatika.
Organizátorom a hostiteľom podujatia bol Európsky fond slovanskej pisomnosri a kultúry. Jeho účastníkmi boli učitelia gymnázia a študenti ruského jazyka.
Začiatok podujatia sa niesol v znamení slávnostného odovzdávania certifikátov účastníkom medzinárodného literárneho projektu „Svet číta Čechov“. Pripomeňme, že projekt organizovala správa mesta Taganrog - rodisko spisovateľa. Viac ako 400 obdivovateľov tvorby Antona Pavloviča zo 70 krajín sveta zaznamenalo na video úryvky z jeho diel nimi vyjadrené. Úspešne prezentovali svoje práce aj študenti gymnázia. Ivan Horváth Diana Ďuritsová a Mirka Bíziková. Diana čítala rozprávku „Ach, zuby!“ a Mirka rozprávku „Hrubé a tenké“.

Potom sa v rámci vzdelávacej časti podujatia účastníci oboznámili so zaujímavosťami o živote a diele Čechova, lekára, spisovateľa, dramatika a proste veselého spoločenského človeka s hlbokou dušou. Dozvedeli sme sa o jeho charitatívnej činnosti a výlete na ostrov Sachalin, o jeho mnohých pseudonymoch, o tom, ako s láskou nazýval literatúru a medicínu, aké európske mestá rád navštevoval a ako bojoval s chorobou. Pozorní študenti svižne a so záujmom argumentovali a argumentovali: „Ale nezasahovala medicína do spisovateľa Čechova?