Русская версия Slovenščina English

Otvorená lekcia o detských príbehoch od Leva Tolstého. K narodeninám spisovateľa

 Dňa 13. septembra 2022 Európsy fond slovanskej pisomnosti a kultúry usporiadal otvorenú tematickú lekciu na tému „Tolstoj deťom“, venovanú narodeninám vynikajúceho spisovateľa a mysliteľa Leva Tolstého.
Podujatia, ktoré prebiehalo online, sa zúčastnili nielen študenti kurzov ruského jazyka z rôznych miest Slovenska, ale aj pravidelní účastníci literárnych a vzdelávacích podujatí nadácie.
Epigrafom lekcie boli slová, ktoré o Levovi Tolstom povedal slávny francúzsky spisovateľ Anatolij France: „Svojou prácou nás učí, že krása vzniká živá a dokonalá z pravdy.“
Na začiatku podujatia učitelia nadácie predstavili zaujímavé fakty z biografie spisovateľa, povedali o jeho detstve a talente. Pripomenuli, že Lev Nikolajevič je autorom veľkého množstva príbehov, románov, ako aj príbehov pre deti, z ktorých mnohé sú zahrnuté v "ABC" - knihe, ktorú napísal špeciálne pre vzdelávanie roľníckych detí. Účastníci s osobitným záujmom prijali príbeh o svojom krajanovi Dušanovi Makovitskom. Dušan Petrovič Makovitskij bol slovenský lekár a spisovateľ, dlhý čas bol lekárom rodiny Tolstých a roľníkov Yasnaya Polyana. "Naša duša" - tak to nazývali obyvatelia Yasnaya Polyana.
Počas akcie boli prezreté zábery zo spravodajstva zobrazujúce génia v rôznych momentoch jeho života. Potom prítomní odpovedali na položené otázky týkajúce sa životopisu spisovateľa a názvov jeho príbehov pre deti. A nakoniec sami s potešením čítali nahlas jedno z nádherných detských diel Leva Nikolajeviča - "Filipok". Po prečítaní sa podelili o svoje myšlienky a pocity, zapojili sa do diskusie.