Русская версия Slovenščina English

"Ukrajinskí spisovatelia pre deti"

12. apríla 2022 v Fonde Ukrajinskej pisomnosti a kultúry v Bratislave bola otvorená výstava kníh na tému „Ukrajinskí spisovatelia pre deti“. Vernisáže výstavy sa zúčastnili deti, ktoré pricestovali z Ukrajiny, učitelia a hostia nadácie. Expozíciu predstavuje rozsiahly súbor kníh s touto tematikou z knižničného fondu ukrajinskej literatúry a kultúry. Ukrajinská literatúra prešla dlhým vývojom, aby dosiahla úroveň, ktorá existuje v súčasnosti. Ukrajinskí spisovatelia prispeli priebežne. A treba povedať, že moderní ukrajinskí spisovatelia sa veľmi líšia od autorov, ktorí položili základ ukrajinskej literatúre. Jedna vec však zostala nezmenená - láska k rodnému jazyku.
Samostatne stojí za to hovoriť o tých spisovateľoch a básnikoch, ktorí tvoria diela pre deti. Práve ich knihy deti s takou radosťou čítajú v knižniciach. Práve vďaka ich dielam majú deti už od útleho veku možnosť počuť krásnu ukrajinskú reč. Na básňach a príbehoch pre batoľatá a staršie deti pracujú takíto autori ako: A. I. Avramenko, I. F. Budz, M. N. Voronoi, N. A. Guzeeva, I. V. Zhilenko, I. A. Ishchuk, I. S. Kostyrya, V. A. Levin, A. F. Turchinskaya a mnohí ďalší.

Rodičia boli vďační Fondu Ukrajinskej pisomnosti a kultúry za otvorenie takýchto výstav, za uchovávanie ukrajinského jazyka, kultúry, tradícií v zahraničí a za možnosť vštepiť túto lásku svojim deťom a vnúčatám.

Taktiež, milí priatelia, pozývame vás do KNIŽNICE "Mova Kalinova" pri Fonde ukrajinskej pisomnosti a kultúry v Bratislave, aby ste sa zoznámili s novinkami a vybrali si knihy, ktoré sa vám a vašim deťom budú páčiť.