Русская версия Slovenščina English

Majstrovská trieda výroby ukrajinskej bábiky motanky

Dňa 8. apríla 2022 sa v Európskom Fonde slovanskej písomnosti a kultúru a v Fonde Ukrajinskej písomnosti a kultúru, uskutočnil majstrovský kurz výroby bábik motanka.

Akcie sa zúčastnili deti, ktoré pricestovali z Ukrajiny od 7 do 13 rokov, ale aj dospelí. Účelom hodiny je rozvíjať u detí záujem o pôvod ľudového umenia. 


Tradične vyrobené doma z extra kúskov materiálu a zvyčajne vypchaté rovnakým materiálom patria medzi najstaršie detské hračky na svete. V Britskom múzeu je handrová bábika zo starovekého Ríma nájdená v detskom hrobe z 1. až 5. storočia nášho letopočtu. Historicky sa handrové bábiky používali ako pohodlné predmety a na učenie rodičovských zručností malých detí. 


Často sa používali na učenie detí šiť, pretože deti si mohli precvičiť šitie oblečenia pre bábiky a sami si vyrobiť jednoduché bábiky. Masová výroba handrových bábik sa začala okolo 30. rokov 19. storočia, keď bola prvýkrát vyvinutá farebná tlač na látku. V súčasnosti sa mnohé handrové bábiky vyrábajú v priemyselnom meradle, aby napodobňovali vlastnosti pôvodných domácich bábik, ako sú jednoduché črty, mäkké látkové telá a päťhorákové oblečenie [1].

Počas majstrovského kurzu si deti pod vedením skúseného remeselníka z Ukrajiny svojpomocne vyrobili bábiku, oboznámili sa s históriou jej vzniku a dávnymi tradíciami. Hotovú bábiku si mladí remeselníci zobrali so sebou, aby doma prekvapili svojich príbuzných ručne vyrobeným výrobkom.
 

Samotný proces vytvárania bábiky z odrezkov je nielen zaujímavou, ale aj užitočnou formou kreativity, pri ktorej sa rozvíja jemná motorika, fantázia, vštepuje sa schopnosť kreatívne myslieť.








 [1] Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D1%8F%D0%BF%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0%D1 %8F_%D0%BA%D1%83%D0%BA%D0%BB%D0%B0