Русская версия Slovenščina English

Na hodine umenia v Ruskom centre v Bratislave sa rozprávalo o Čechovovej tvorbe

Dňa 16. novembra 2021 sa v Ruskom centre v Bratislave pri Európskom centre slovanskej písomnosti a kultúry konala ďalšia hodina umenia, ktorá bola tentokrát venovaná tvorbe ruského spisovateľa a dramaturga Antona Pavloviča Čechova „Čítame Čechova v ruštine...“.

Diela A. P. Čechova vyvolávajú osobitnú pozornosť zahraničných čitateľov a sú neoddeliteľnou súčasťou sylabov výučby ruštiny ako cudzieho jazyka.

Hosťami a účastníkmi stretnutia sa stali žiaci a učitelia Súkromného slovanského gymnázia Bratislava.

Vyučujúca ruštiny ako cudzieho jazyka, doktorka filológie Julia Pogrebňak na začiatku stretnutia oboznámila žiakov s krátkym životopisným náčrtom o spisovateľovi a odprezentovala dokumentárne fotomateriály dôležitých etáp géniovho života.

Skúsená pedagogička dokázala pútavo, na príklade krátkych ukážok z diel, priblížiť prítomným žánrovú rozmanitosť Čechovovej tvorby a určiť hlavnú črtu spisovateľovho štýlu – stručnosť.

Osobitnú pozornosť vyvolala analýza poviedok „Chameleón“ a „Tučný a tenký“. Pozornosť žiakov sa upriamila na Čechovovu schopnosť presne a jemne vykresliť povahu jednotlivých postáv.

Diskusiu o Čechovovi lektorka ukončila slovami samotného spisovateľa: „Na človeku musí byť všetko krásne: aj tvár, aj šaty, aj duša, aj myseľ“ a popriala žiakom, aby sa aj oni dokázali stať takými ľuďmi, akými chcel vidieť svojich čitateľov Čechov.