Русская версия Slovenščina English

Na Slovensku spustený vzdelávací projekt „Dostojevskij: spisovateľ a človek“.

Dňa 25. novembra 2022 sa v Európskom fonde slovanskej pisomnosti a kultúry uskutočnilo prvé podujatie projektu – interaktívna lekcia „Dostojevskij: spisovateľ a človek“.
Na lekcii, ktorú pripravil a viedol Európsky fond slovanskej pisomnosti a kultúry spolu s Fondom ukrajinsej pisomnosti a kultúry, sa zúčastnilo viac ako 60 ľudí.
Študenti slovenských gymnázií si radi pozreli videoklipy zo života spisovateľa, citáty z jeho diel, ktoré najlepšie demonštrovali aktuálnosť večných duchovných problémov, ktorým čelí človek v každej dobe.
Potom si účastníci stretnutia pozreli krátky kreslený film na motívy príbehu „Kristov chlapec na vianočnom stromčeku“. Toto dielo, ktoré si Fjodor Michajlovič veľmi vážil a často čítal na literárnych večeroch, sa dotklo sŕdc moderných študentov, prinútilo ich premýšľať o milosrdenstve, viere a súcite.
Na záver podujatia sa všetci mohli zoznámiť s fotodokumentačnou výstavou „Fjodor Dostojevskij. Epizódy“, ktoré poskytuje „Literárne a pamätné múzeum pomenované po A.I. F.M. Dostojevského“ v Petrohrade.
V rámci vzdelávacieho projektu "Dostojevskij: spisovateľ a človek" je naplánovaný celý rad podujatí: výstavy kníh, výstavné prehliadky, literárne hodiny a semináre.