Русская версия Slovenščina English

8. marec: Medzinárodný deň žien

8. marca oslavujeme Medzinárodný deň žien. Tento dátum síce nepatrí medzi slovenské štátne sviatky, ale uvidíme počas neho mužov kupovať ženám kvety častejšie, ako zvyčajne.


Korene sviatku MDŽ siahajú až do roku 1908. Stojí za nimi veľký štrajk krajčírok z New Yorku, ktoré bojovali za lepšie pracovné podmienky, rovnosť a spravodlivosť.


V ČSR oslavovali MDŽ od roku 1921. V čase druhej svetovej vojny bol sviatok zrušený, ale po vojne si ho začali znovu pripomínať. Zaujímavé je, že v súčasnosti značná časť slovenskej populácie nepovažuje MDŽ za sviatok, pretože pokladá jeho spoločenský a rodový dôraz za nevhodný. Na šťastie sviatok nezanikol a v posledných rokoch začal znovu ožívať.


<!--[if !vml]--><!--[endif]-->Medzi hlavné udalosti spojené s oslavami 8. marca patrí organizovanie konferencií, podujatí, televíznych a rozhlasových programov, ktoré  upozorňujú spoločnosť na práva žien. Po celej krajine sa konajú koncerty, hudobno-zábavné predstavenia. Je si z čoho vyberať. V Brezovej pod Bradlom sa napr. konajú folklórne vystúpenia a v Prešove sa začalo veľké slávnostné turné k MDŽ organizované jednou zo slovenských politických strán. Turné sa začalo 29. februára a pokračuje po celom Slovensku.


Tak všetko najlepšie k vášmu sviatku, milé dámy! Koniec koncov, kvety a iný druh pozornosti venovaný matkám, manželkám, dcéram, sestrám alebo svojim milovaným partnerkám je vždy prejavom úcty a lásky.


Autor, preklad: Ľubica Skořepová