Русская версия Slovenščina English

Ivan Kupala: tajomstvá a tradície tohto záhadného sviatku

V noci z 6. na 7. júla sa vo mnohých slovanských krajinách oslavuje jeden z najtajomnejších a najmystickejších sviatkov – Ivan Kupala. Jeho korene siahajú do dávnych čias a má pohanský pôvod. S týmto sviatkom sú spojené mnohé legendy, obriady a tradície, ktoré ľudia dodržiavajú dodnes.
Sviatok Ivana Kupala je tesne spätý s mágiou a tajomstvom. Predpokladá sa, že v túto noc príroda odhaľuje svoje tajomstvá a magické sily dosahujú svoj vrchol. Legendy hovoria, že v noci na Ivana Kupala je možné uvidieť čarodejnice, vodníkov, lesné duchy a iné mystické bytosti. Ľudia hľadajú a zbierajú liečivé byliny i rastliny, pretože veria, že v túto noc majú nezvyčajnú silu a blahodarné účinky. Okrem toho chodia hľadať papradie, ktoré podľa legendy kvitne len v túto noc. Ľudia veria, že ten, kto nájde kvitnúce papradie, získa výnimočnú silu a ochranu.

Hlavným symbolom sviatku Ivana Kupala je oheň. Považuje sa za posvätný a očisťujúci. Ľudia chodia okolo čarovného ohňa, tancujú, spievajú a zamilované páry skáču cez neho, pevne sa držiac za ruky. Veria, že ak ho preskočia, ich láska bude trvať naveky. Ďalším podstatným atribútom sviatku je veniec z kvetov a divokých bylín. Dievčatá pletú vence a púšťajú ich po vode, čím predpovedajú svoj osud pri hľadaní lásky. Treba poznamenať, že sviatok má aj sociálny význam. Ľudia počas neho spoločne trávia čas v prírode, spomínajú na svoje korene a kultúrne dedičstvo svojho národa.


Autorka Maria Lukyanova