Русская версия Slovenščina English

Deň Najsvätejšej Trojice - najvýznamnejší cirkevný sviatok pre pravoslávnych veriacich, ako symbol Božej trojjedinosti

Najsvätejšia Trojica je jedným z dvanástich najdôležitejších dátumov v pravoslávnom svete. Jeho oslava pripadá na päťdesiaty deň od Veľkej noci – v roku 2023 už túto nedeľu 4. júna.
HISTÓRIA DOVOLENKY
Dôvodom slávenia Dňa Najsvätejšej Trojice bola udalosť opísaná v evanjeliu. Stalo sa to v Jeruzaleme. Po ukrižovaní a zmŕtvychvstaní Ježiša Krista sa Matka Božia a dvanásť apoštolov modlili sedem týždňov; na 50. deň, ako Ježiš sľúbil, zostúpil na nich Duch Svätý. Objavil sa v podobe ohňa, ktorý nehorel. Po incidente mali apoštoli schopnosť hovoriť neznámymi jazykmi, liečiť a predpovedať udalosti. To všetko umožnilo Ježišovým učeníkom niesť Božie Slovo národom sveta. Udalosť, ktorá sa stala, dokázala podstatu Boha, ktorá je vyjadrená v troch osobách: Otec, Syn a Duch Svätý. Musíte pochopiť - toto je podstata jediného božstva a nie podstata troch bohov.
Oficiálny štatút dátumu bol pridelený v roku 381. Slávenie tejto udalosti u Slovanov začalo až koncom 13. storočia.
SLÁVNOSTNÉ TRADÍCIE
Oslavujte 3 dni.
1. deň – rodičovská sobota. V tento deň je zvykom pripomínať si zosnulých, navštevovať cintoríny.
2. deň – nedeľa. Liturgia sa slávi na počesť Najsvätejšej Trojice. Na konci bohoslužby sa príbuzní a priatelia chodia navzájom navštevovať, dávať darčeky. Konajú sa tu hromadné oslavy s tancami, hrami a piesňami.
Deň 3 - pondelok - Deň duchov. V chrámoch a kostoloch sa vykonáva vodné osvetlenie. Veriaci si so sebou berú lístie a konáre, ktoré tri dni slúžili ako ozdoba na sviatok. Verí sa, že sušená zeleň chráni dom a jeho obyvateľov pred smútkom a chorobami.
V predvečer sviatkov trávia gazdinky veľa upratovania, pečenia koláčov, prípravy veľkej hostiny, ktorú potom často strávia v prírode. Liečitelia a liečitelia zbierajú liečivé byliny pre Trojicu. Mladé dievčatá a chlapci zariaďujú veštenie.
ZAUJÍMAVOSTI
Tento sviatok je symbolom zelenej farby. Symbolizuje vitalitu a prosperitu. Duchovní sú oblečení v zelených rúchach, aby mohli vykonávať slávnostné modlitby; ikony sú zdobené mladými brezovými listami, podlaha v kostole je pokrytá trávou.
Blahoželáme všetkým pravoslávnym kresťanom k veľkému sviatku! Boh ti žehnaj! Mier a láskavosť!