Русская версия Slovenščina English

1. august Odkrývanie relikvií sv. Serafíma zo Sarova

Mních Serafim zo Sarova vo svete - Prokhor Moshnin, veľký askéta Cirkvi, sa narodil v roku 1754. Už v mladosti sa rozhodol celý svoj život zasvätiť Bohu. Pracoval v Sarovskej púšti. Raz Prokhor vážne ochorel. Mal videnie: zjavila sa mu Matka Božia, svätí apoštoli Peter a Ján Teológ.

Matka Božia ukázala rukou na chorého a povedala Jánovi: Toto je z nášho druhu. Potom uzdravila nováčika. Prokhor vzal tonzúru s menom Seraphim. Preslávil sa zvláštnym darom hlbokej vnútornej modlitby. Existuje mnoho príkladov jeho miernosti, lásky ku všetkému živému a veľkej radosti, ktorú staršina rozdával všetkým. Takmer osem rokov prijímal tých, ktorí k nemu prichádzali, poučovali, utešovali, uzdravovali. Mních Serafim zo Sarova zomrel v roku 1833. O sedemdesiat rokov neskôr, 1. augusta 1903, sa uskutočnilo slávnostné odkrytie relikvií svätca a jeho oslávenie. Na oslavách sa zúčastnila celá cisárska rodina, do Sarova a Diveeva dorazili tisíce pútnikov. Predpoveď mnícha Serafima o nadchádzajúcich rokoch prenasledovania kresťanskej viery však znela hrozným znamením pre celú krajinu.

Zdroj:  https://radiovera.ru/pravoslavnyiy-kalendar-1-avgusta-obretenie-moshhey-prepodobnogo-serafima-sarovskogo-chudotvortsa.html