Русская версия Slovenščina English

Ilyin deň 2. augusta

Eliáš je jeden z najväčších prorokov a prvá panna Starého zákona. Narodil sa v Tesbii v Gileáde v kmeni Lévi, 900 rokov pred narodením Krista. Keď sa Eliáš narodil, jeho otec Sovak mal videnie, že krásni muži sa rozprávajú s dieťaťom, zavíjajú ho ohňom a kŕmia ho ohnivým plameňom.

Od mladého veku sa Eliáš usadil na púšti a žil v prísnom pôste a modlitbe. Povolaný do prorockej služby počas vlády kráľa Achaba, modloslužobníka, ktorý uctieval Baala (slnko) a nútil židovský ľud, aby urobil to isté. Hospodin poslal Eliáša k Achabovi a prikázal mu predpovedať, že ak sa on a jeho ľud neobrátia k pravému Bohu, jeho kráľovstvo zachváti hlad. Achab neposlúchol proroka a do krajiny prišlo sucho a veľký hlad.

Počas hladomoru žil Eliáš rok na púšti, kde mu havrany nosili potravu, a viac ako dva roky u jednej vdovy v meste Zarepha. O tri a pol roka sa Eliáš vrátil do izraelského kráľovstva a povedal kráľovi a všetkému ľudu, že všetky pohromy Izraelitov boli spôsobené tým, že zabudli na pravého Boha a začali uctievať modlu Baala. Na dôkaz omylu Izraelitov Eliáš ponúkol, že zhotoví dva oltáre – jeden Baalovi a druhý Bohu, a povedal: „Poďme obetovať, a ak oheň z neba zostúpi na Baalov oltár, potom je pravý Boh a ak nie, tak modla.“

Zdroj: https://www.calend.ru/holidays/0/0/1446/