Русская версия Slovenščina English

Veľká noc alebo Svetlá Kristova nedeľa je hlavným sviatkom všetkých kresťanov na planéte a vôbec nezáleží na tom, aký ústupok im patrí.

Veľká noc je víťazstvom života nad smrťou.
V roku 2022 pripadá Veľká noc na 17. apríla.
Pravoslávna Veľká noc v roku 2022 sa slávi neskôr – 24. apríla.
Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo sa dátum sviatku mení každý rok a prečo katolíci a pravoslávni oslavujú Veľkú noc v rôzne dni?
Faktom je, že súčasný prístup k určovaniu dátumu slávenia Veľkej noci bol stanovený v roku 325 na I. ekumenickom koncile v Nicaea, potom boli zavedené tri pravidlá, ako vypočítať dátum veľkonočných sviatkov:
1 Veľká noc musí pripadnúť na nedeľu.
2 Musí to byť nedeľa po jarnom splne mesiaca.
3 Tento spln musí byť po jarnej rovnodennosti, ktorá pripadá na 21. marca. Ak jarný spln nastane skôr ako 21. marca, nasledujúci spln sa považuje za Veľkú noc. A ak veľkonočný spln pripadne na nedeľu, tak sa Veľká noc presúva na nasledujúcu nedeľu.
Po Nicejskom koncile začali všetky cirkvi, vrátane východnej a západnej, využívajúce toto jednoduché pravidlo, sláviť Veľkú noc v rovnakom čase.
Prečo sa v súčasnosti dátumy katolíckych a pravoslávnych veľkonočných sviatkov nezhodujú?
Rozdiel v dátumoch sviatkov je spôsobený tým, že pravoslávni oslavujú Veľkú noc podľa juliánskeho kalendára a katolícka cirkev podľa gregoriánskeho kalendára, ktorý v roku 1528 zaviedol pápež Gregor XIII.