Русская версия Slovenščina English

25 júna – Sviatok priateľstva a jednoty Slovanov

25. júna oslavujú Slovania na celom svete Sviatok priateľstva a jednoty Slovanov. Tento sviatok sa oslavuje od 90. rokov 20. storočia a spája Slovanov po celom svete – 350 miliónov ľudí, ktorí žijú buď v slovanských krajinách, alebo pomimo ne. Medzi slovanské krajiny patrí Slovensko, Česko, Poľsko, Rusko, Bielorusko, Ukrajina, Bulharsko, Macedónsko, Čierna Hora, Bosna a Hercegovina, Srbsko, Kosovo, Chorvátsko a Slovinsko.
Tento deň je skvelou príležitosťou na to, aby všetky slovanské krajiny oslávili to, čo ich spája – spoločné korene, kultúrne tradície a zvyky. Počas tohto sviatku sa organizuje mnoho zaujímaných kultúrnych podujatí, ktoré sú zamerané na zachovanie a oživenie slovanských tradícií a kultúry, ako napríklad rôzne festivaly, koncerty, či divadelné a tanečné predstavenia. Niektoré múzeá a galérie v tento deň otvárajú svoje brány všetkým záujemcom. Ľudia po celom svete organizujú tematické podujatia a flashmoby, či zdieľajú milé slová prostredníctvom sociálnych sietí.
Napriek tomu, že Sviatok priateľstva a jednoty Slovanov nie je oficiálnym štátnym sviatkom, sa na jeho oslavách zúčastňujú najvyšší predstavitelia štátov, zahraniční hostia a kultúrne osobnosti.
Všetkým našim priateľom prajeme šťastný Sviatok priateľstva a jednoty Slovanov. Želáme vám plno pevných priateľstiev, vzájomného porozumenia a pokojné nebo nad hlavami.
Autorka: Klára Velčeková