Русская версия Slovenščina English

Tematická lekcia na tému „Odkaz Cyrila a Metoda“

5. júla oslavuje Slovensko štátny sviatok – Deň svätých Cyrila a Metoda. S menami týchto svätcov a ich veľkým poslaním na Veľkú Moravu (časť Veľkej Moravy sa nachádzala aj na území dnešného Slovenska) sa spája jedna z dôležitých stránok v dejinách Slovenska. Veľká misia prispela k posilneniu kresťanskej viery medzi slovanskými národmi, neoceniteľne prispela k rozvoju ich kultúry. Mená Cyrila a Metoda sa spájajú s vynálezom jednej z prvých slovanských abecied, pomocou ktorej boli zaznamenané slovanské preklady bohoslužobných kníh.

Učitelia Európskeho fondu slovanskej písomnosti a kultúru a fondu Ukrajinskej písomnosti a kultúru zorganizovali dňa 24. júna 2022 tematickú hodinu na tému „Odkaz Cyrila a Metoda“. Hodina prebiehala hravou formou pomocou edukačnej hry-questu s rovnomenným názvom.

Cestovaním cez stanice „Staroveké“, „Písanie starých Slovanov“, „Prejdite labyrintom“, „Zagadkino“, „Slabičné“, „Logické“, sa deti zoznámili so životom starých Slovanov, študovali ich písanie, testovali sa ako prekladatelia zo staroslovienčiny do moderného jazyka, hádali hádanky, kvízy, vymýšľali slová z písmen a anogramov. Absolútnu radosť spôsobilo písanie staroslovienskej abecedy perom a atramentom. Bolo zaujímavé vrhnúť sa do čias babičiek a prababičiek, písať atramentom a snažiť sa nedávať fľak.

Za splnenie úloh deti získavali body, podľa ktorých boli vyčlenené víťazné družstvá.

Všetci účastníci pátracej hry boli ocenení vďakou a sladkými darčekmi.