Русская версия Slovenščina English

V Bratislave sa slávil Deň slovanského písomníctva a kultúry

Každý rok 24. mája oslavujú obyvatelia Ruska, Bieloruska, Ukrajiny, Bulharska a mnohých ďalších slovanských krajín Deň slovanskej pisomnosti a kultúry. Sviatok je zasvätený Dňu pamiatky svätých rovných apoštolom Cyrila a Metoda, ktorí vytvorili abecedu a dali vznik slovanskému písmu.
Na počesť tohto dňa zorganizoval Európsky fond slovanskej pisomnosti a kultúry vzdelávaciu online kampaň „Deň slovanskej pisomnosti a kultúry“. História sviatku“, ktorého sa zúčastnili študenti kurzov ruského jazyka, členovia konverzačného klubu, čitatelia knižnice.
Pomocou interaktívnej a dynamickej prezentácie sa hostia zoznámili s históriou sviatku, dozvedeli sa, prečo sa Cyril a Metod nazývajú rovnými apoštolom a ako vznikla azbuka.
Obzvlášť zaujímavá bola majstrovská trieda písania štúdia slovanskej knihy.
Účastníci sa s potešením vyskúšali v úlohe starovekých kronikárov a písali svoje mená v hlaholike. Počas majstrovského kurzu účastníci poznamenali, že na Slovensku a v Českej republike sa sviatok svätých Cyrila a Metoda slávi 5. júla - ako pripomienka symbolického výročia príchodu slovanských vierozvestcov Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu v roku 863. . .
Jednohlasne sa zhodli aj na tom, že tento sviatok prispieva k zjednoteniu slovanských národov a oslave veľkého kultúrneho dedičstva.