Русская версия Slovenščina English

21. februára oslavujeme Medzinárodný deň rodného jazyk

Každoročne sa 21. februára po celom svete oslavuje Deň rodného jazyka. Tento sviatok vyhlásilo UNESCO v roku 1999.

Dátum slúži ako pamiatka na udalosti, ktoré sa odohrali 21. februára 1952 v hlavnom meste Bangladéša, Dháke, kde polícia zastrelila študentov demonštrujúcich za uznanie bengálčiny ako úradného jazyka.

„Prívlastok ´materinský´ ...sa netýka kolektívu, štátu a jeho občana, týka sa človeka, jeho kognitívnych zručností, úspešnosti v škole a možnosti ovplyvňovať budúcnosť,“ vysvetľuje Mgr. Júlia Choleva, PhD., z Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV.

Každý rok sa pri príležitosti Dňa materinského jazyka konajú v mnohých krajinách rôzne podujatia na podporu a ochranu všetkých jazykov (najmä tých ohrozených), jazykovej rozmanitosti a viacjazyčnosti. Na Slovensku na tento deň už niekoľko rokov zameriava pozornosť aj Rozhlas a televízia Slovenska.  Vo svojom vysielaní sa venuje problematike vyučovania materinského jazyka, slovenských nárečí a spisovnej slovenčiny.

Na Univerzite Mateja Bela si už tradične pripomínajú tento deň aj študenti so svojimi vyučujúcimi. V rámci tohto podujatia sa oboznamujú s jazykovými vlastnosťami slovanských jazykov, overujú si svoje vedomosti v jazykových testoch, alebo vyberajú najkrajšie, najdôležitejšie a najťažšie vysloviteľné slová.

Údaje zo sčítania obyvateľstva v roku 2021 ukazujú, že sa na Slovensku používa viac ako 26 jazykov.  Najpočetnejším materinským jazykom je slovenčina a k ďalším patria maďarčina, rómčina  ale sú to aj napríklad rusínčina, čeština, ruština, ukrajinčina, nemčina, vietnamčina, angličtina, alebo slovenský posunkový jazyk.

 Nech je 21. február dňom oslavy tohto nášho národného dedičstva, v ktorom sa môžeme každý deň porozprávať, vyjadriť, myslieť a vzdelávať. 

Autor a prekladateľ z ruštiny do slovenčiny Ľubica Skořepová