Русская версия Slovenščina English

Medzinárodný deň materinského jazyka

Každý rok 21 februára svet oslavuje Medzinárodný deň materinského jazyka.Medzinárodný deň materinského jazyka bol ustanovený na Generálnej konferencii UNESCO v roku 1999 a od roku 2000 sa celosvetovo oslavuje na podporu jazykovej a kultúrnej rozmanitosti a viacjazyčnosti.Rodný jazyk je výrazom sebauvedomenia a spojenia generácií. Je úzko spätá s históriou etnosu, zabezpečuje jeho jednotu a stáva sa zárukou jeho originality: tvorí neoddeliteľné spojenie medzi jeho nositeľmi a slúži ako základ pre ľudí. Jazyky obsahujú súbor nadobudnutých vedomostí.

Niektoré z nich teda jedinečným spôsobom opisujú určité prostredie, napríklad amazonskú džungľu, všímajú si vlastnosti liečivých bylín alebo obsahujú informácie o astronómii.Aktivity v materinskom jazyku prispievajú nielen k jazykovej rozmanitosti a viacjazyčnosti, ale aj k lepšiemu porozumeniu jazykových a kultúrnych tradícií na celom svete. Ale napriek ich obrovskej hodnote jazyky na celom svete naďalej miznú.

Zmiznutie akéhokoľvek jazyka znamená stratu častice univerzálneho dedičstva.UNESCO vyzýva všetky krajiny, aby rozvíjali, podporovali a zintenzívnili aktivity zamerané na rešpektovanie a ochranu všetkých jazykov, najmä tých, ktoré sú na pokraji vyhynutia.Medzinárodný deň materinského jazyka je každoročne venovaný konkrétnej téme.V roku 2020 bola témou medzinárodného dňa „Jazyky bez hraníc“ a v roku 2021 „Podpora viacjazyčnosti pre začlenenie do vzdelávania a spoločnosti“.

V roku 2022 bude Medzinárodný deň materinského jazyka venovaný téme „Využívanie technológií vo viacjazyčnom vzdelávaní: výzvy a príležitosti“, v rámci ktorej sa bude diskutovať o potenciálnej úlohe technológií pri podpore viacjazyčného vzdelávania a podpore rozvoja kvalitnej výučby a učenia sa pre všetkých.UNESCO verí, že vzdelávanie v materinskom jazyku by sa malo začať už v ranom veku. Je to dôležité v kontexte pandémie COVID-19, pretože ju sprevádza šírenie dezinformácií, čo sťažuje hľadanie presných a životne dôležitých informácií o nej. Informácie o pandémii a ochranných a preventívnych opatreniach by mali byť dostupné každému, vrátane pôvodného obyvateľstva.

18. decembra 2019 Valné zhromaždenie OSN v rezolúcii z 18. decembra 2019 vyhlásilo roky 2022-2032 za Medzinárodnú dekádu svetových domorodých jazykov s cieľom upriamiť pozornosť svetového spoločenstva na problém katastrofálnej stratu mnohých pôvodných jazykov a mobilizovať zainteresované strany a zdroje na ich zachovanie, oživenie a podporu.Dnes je na svete asi šesťtisíc jazykov a 43 % z nich je ohrozených.V Rusku je 193 národností, používa sa 277 jazykov a dialektov. Len v ruskom vzdelávacom systéme je viac ako 100 jazykov, deti sa vyučujú v 24 jazykoch, 81 jazykov sa študuje ako predmet a voliteľné. Podľa lingvistov v Rusku za posledných 150 rokov zmizlo 14 jazykov. Z toho päť je v post-sovietskom období.Viac ako 60 jazykov je zahrnutých v Červenej knihe jazykov národov Ruska.Dňa 26. októbra 2018 ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét o založení Nadácie pre zachovanie a štúdium materinských jazykov národov Ruskej federácie. Dokument bol prijatý „s cieľom vytvoriť podmienky na zachovanie a štúdium rodných jazykov národov Ruskej federácie, ktoré sú národným pokladom a historickým a kultúrnym dedičstvom ruského štátu“.V roku 2020 sa v Ruskej federácii pri príležitosti Medzinárodného dňa materinského jazyka konala ruská akcia „Materinské jazyky Ruska“.

Školáci od 1. do 11. ročníka nahrali báseň vo svojom rodnom jazyku na video a zverejnili ju na sociálnych sieťach s hashtagom #NativeLanguages Ruska. Do akcie sa zapojilo viac ako 15 tisíc ľudí z 83 regiónov a čítalo básne vo viac ako 82 jazykoch národov Ruska. V roku 2021 sa konala aj akcia „Materinské jazyky národov Ruska“. Školáci nahrali na video báseň vo svojom rodnom jazyku o svojich rodičoch, meste alebo dedine, historickej udalosti a zverejnili videá na sociálnych sieťach Instagram, V kontakte alebo TikTok s hashtagom #Rodnyeyazyki2021. Všetci účastníci dostali vlastný certifikát a najzaujímavejšie práce boli zverejnené na webových stránkach ministerstva školstva a Nadácie pre rodné jazyky.Dňa 1. februára 2022, na Medzinárodný deň materinského jazyka, Nadácia pre zachovanie a štúdium materinských jazykov národov Ruskej federácie spolu s Celo ruským detským centrom „Eaglet“ spustili „Tell a priateľovi o svojom rodnom jazyku“. Jeho cieľom je upozorniť mladú generáciu na dôležitosť zachovania, rozvoja a štúdia rodných jazykov národov Ruska. Zúčastniť sa jej môžu deti z „Orlyonoku“ a deti ruskej siete projektu „Unesco Associated Schools“, ktoré hovoria svojim rodným jazykom. V rámci akcie deti, rodení hovoriaci národov Ruska, nakrútia krátke video, kde učia svojich priateľov pozdravy, frázy ich rodného jazyka. Môžu sa naučiť básničku, príbeh alebo zaspievať pesničku.                                                        
Materiál bol pripravený na základe informácií RIA Novosti a otvorených zdrojov https://ria.ru/20220221/yazyk-1773547548.html