Русская версия Slovenščina English

Medzinárodný deň mládeže

Medzinárodný deň mládeže sa oslavuje každoročne 12. augusta. Tento slávnostný deň je venovaný mladým ľuďom a upozorňuje na ich podstatu a prínos pre celý svet.

Tento sviatok ustanovilo Valné zhromaždenie OSN 17. decembra 1999 na základe odporúčania Svetovej konferencie ministrov mládeže, ktorá sa konala v Lisabone (Portugalsko) od 8. do 12. augusta 1998.

Každý rok sa pod určitým mottom konajú podujatia venované Dňu mládeže (vrátane rôznych koncertov, výstav, konferencií, seminárov, flashmobov, internetových seminárov atď. Každý rok sa hlavná téma sviatku mení v závislosti od aktuálnej situácie.

Rok 2023 sa nesie v znamení témy: „Zelené zručnosti mládeže: smerom k udržateľnému svetu".

Mnohé mestá na Slovensku tento deň oslavujú vo veľkom. Napríklad v meste Spišská Nová Ves sa za účasti miestnych umelcov, spevákov a mládežníckych organizácií konalo podujatie venované Medzinárodnému dňu mládeže. Táto akcia sa konala 5.8.2023 na hlavnom námestí pred Evanjelickým kostolom, ktoré zaplnili desiatky mladých ľudí spolu s ich rodičmi, či kamarátmi. Na mieste konania bola skvelá atmosféra, o ktorú sa postarali rôzne lokálne tanečné a hudobné skupiny. Podujatie zakončila Oldies Party, na ktorej sa všetci prítomní vytancovali a dali tak bodku za pekne stráveným dňom.

Poďme si práve v tento krásny deň pripomenúť, ako dôležití sú pre našu spoločnosť mladí ľudia a poďme ich spoločne osláviť!

Autor: Klára Velčeková