Русская версия Slovenščina English

Medzinárodný deň detí na Slovensku

Prvý jún je v mnohých krajinách Medzinárodným dňom detí. Rozhodlo sa o tom v roku 1925 na Svetovej konferencii o starostlivosti o deti v Ženeve. Na Slovensku sa oslavuje od roku 1952. Pôvodnou myšlienkou sviatku bolo upozorniť spoločnosť na potrebu ochrany práv detí. V tento deň sú rodičia zvyčajne so svojimi najmenšími a trávia ho väčšinou cestovaním, výletmi do prírody a účasťou na rôznych oslavách. Deti dostávajú sladkosti a darčeky, no to najdôležitejšie, čo im dospelí môžu darovať, je ich čas! 

Naši najmenší sa na nás dospelých pozerajú ako na vzory. Je veľmi dôležité, aké spomienky zanecháme v ich srdciach, pretože život v detstve je základom pre život v dospelosti. Našou úlohou je poskytnúť deťom čo najšťastnejšie dospievanie a nesnažiť sa z nich urobiť lepšie verzie nás. Musíme im dať možnosť rásť a vybrať si. Tiež sme bývali bezstarostní, chodili sme von s kamarátmi, hrali sme sa rôzne hry a našou jedinou povinnosťou bolo utekať o siedmej večer domov, pretože tak nás rodičia vychovávali.

V tento deň sa konajú oslavy v mnohých mestách na Slovensku. Na námestiach prebiehajú rôzne podujatia, vystúpenia a predaj sladkostí a hračiek. Trnavskí dobrovoľníci spolu s vedením mesta Trnava a Mestskou radou mládeže zorganizovali zábavné aktivity na Trojičnom námestí. Maľovanie na tvár, pletenie vrkočov, florbal, krásne trampolíny v podobe hradov, stolný futbal a hokej, rozdávanie balónov a zmrzliny, a iné. Deti spomenuté aktivity veľmi ocenili. Obzvlášť krásnym zážitkom bolo stretnutie so skutočnými hasičmi a policajtmi.  Počas celého podujatia znela hudba a piesne v podaní mladých umelcov. Radosť prinieslo aj slnečné letné počasie! Účastníci boli nabití pozitívnou energiou a skvelou slávnostnou náladou.

Text a fotografie: Dominika Verešová