Русская версия Slovenščina English

V Bratislave sa konalo slávnostné podujatie „Mier deťom!“ venované Medzinárodnému dňu detí

Dňa 29. mája 2022 Európsky fond slovanskej písomnosti a kultúru  a fond Ukrajinskej písomnosti a kultúru usporiadali slávnostné podujatie „Mier deťom!“, venované Medzinárodnému dňu detí. Jeho účastníkmi boli deti vo veku od 6 do 12 rokov s rodičmi.

Medzinárodný deň detí sa každoročne oslavuje 1. júna vo viac ako 30 krajinách a je jedným z najstarších medzinárodných sviatkov. 

Pre deti bol zorganizovaný vzrušujúci Robboquest. Ide o intelektuálnu tímovú hru na staniciach s účasťou robotov. Účastníci pátrania so svojimi rodičmi sa vrhli do fantastického dobrodružstva, rôznych inovatívnych a robotických hlavolamov. Každý mal šancu ukázať svoje schopnosti a vyriešiť náročný hlavolam pomocou rôznych pomôcok a zariadení. Súťaže sa zúčastnilo päť tímov. Stáli pred neľahkou úlohou – prejsť postupne testami na piatich stanovištiach a zozbierať šifru, uhádnuť slovo zo šifry.

Scenár výpravy bol bohatý a úlohy sú mnohostranné a zložité. Názvy staníc hovoria samy za seba: „Planéta programovania“, „Planéta 3D modelovania a tlače“, „Smart Home“, „Robot“, „Vynálezcovia“.

Mimoriadny záujem u detí vzbudila stanica „Planéta 3D modelovania a tlače“. Tu si vypočuli poučný príbeh o 3D modelovaní, dostali model a spustili ho do tlače. Deti aj dospelí so skutočným záujmom sledovali proces 3D tlače. Potom poskladali 3D puzzle, ktoré po zložení bolo šifrou stanice. Ale test na stanici "Vynálezcovia" bol zábavný a so smiechom. Tu museli chalani ukázať kreativitu a schopnosť pracovať v tíme. Stáli pred úlohou vynájsť nového robota, ktorý by zjednodušil ľudský život, pričom by ako súčasti použili len členov tímu.

Na záver hráčov čakali ceny v podobe predplatného za bezplatnú návštevu herného centra Jump Arena v Bratislave, ako aj bezplatné skúšobné hodiny robotiky a programovania.

Na záver podujatia sa vedúci Robboclubu v Bratislave Andrey Skorobogach vyjadril všetkým prítomným: „Podujatie dopadlo vrúcne a radostne. My, dospelí, by sme nemali zabúdať na problémy mladej generácie. Deti, ako nikto iný, sú bezbranné voči realite moderného sveta. Musíme urobiť všetko pre to, aby boli šťastní."

Foto: Natália Stariková