Русская версия Slovenščina English

Deň otvorených dverí pre malých vynálezcov a návrhárov sa konal v Ruskom centre

Dňa 26. septembra 2021 sa v Ruskom centre v Bratislave konal Deň otvorených dverí pre malých vynálezcov, návrhárov a vizionárov.

Deň otvorených dverí bolo podujatím, venovanom oficiálnemu otvoreniu v Bratislave Klubu detskej robotiky pod záštitou Ruského centra pri Európskom fonde slovanskej písomnosti a kultúry.

Zámerom založenia Klubu je poskytnúť deťom krajanov možnosť venovať sa zaujímavým a perspektívnym druhom tvorivej činnosti. Vyučovacie hodiny budú prispievať k ľahšiemu preberaniu školských predmetov, budú trénovať pozornosť, sústredenosť, pomôžu sa naučiť a zapamätať si odbornú slovnú zásobu v ruštine.

Počas podujatia lektori Ruského centra realizovali súbor tvorivých dielní venovaných robotike a voľnému programovaniu.

Účastníci sa nielen hrali s robotmi, ale sa aj dozvedeli o princípoch ich fungovania, preskúmali ich schematickú technológiu, prešli celým postupom od vytvorenia algoritmu po riadenie robotom v programátorskom rozhraní a implementáciu algoritmu do reality pomocou robotickej platformy. Okrem toho mali deti možnosť vytvoriť svoju prvú animovanú rozprávku.

Tvorivé dielne prebehli v priateľskej a vrelej atmosfére v novej, špeciálne zariadenej počítačovej miestnosti.

„Hodiny v Klube sú určené pre rodičov, ktorí chcú poskytnúť svojim deťom ucelené vzdelanie so zameraním na matematiku a informačné technológie. Úlohou našich vyučujúcich je organicky vyvíjať rozumové a rečové kapacity detí, naučiť ich sústredeniu sa na to najdôležitejšie, ako aj logickému mysleniu a zrozumiteľnému prejavu,“ – vysvetlil Andrej Skorobogač, vedúci Klubu detskej robotiky v Bratislave.