Русская версия Slovenščina English

8. septembra uplynie 100 rokov od narodenia ľudového básnika Dagestanu Rasula Gamzatova

8. septembra uplynie 100 rokov od narodenia ľudového básnika Dagestanu, prozaika, prekladateľa a verejného činiteľa Rasula Gamzatoviča Gamzatova. Jeho diela milujú mnohé generácie čitateľov a slávne básne: „Niekedy sa mi zdá, že vojaci, ktorí sa nevrátili z krvavých polí, v našej krajine nezomreli, ale zmenili sa na biele žeriavy,“ óda na vojakov po celom svete.

Rasul Gamzatovič sa narodil v malej dedinke Tsada v hornatom Dagestane a zdedil talent svojho otca, národného básnika Dagestanu Gamzata Tsadasu. Otec rozprával synovi príbehy, rozprávky, čítal jeho básne a povzbudzoval predstavivosť chlapcovej živej mysle. Rasul publikoval svoje prvé básne, keď bol školák, a ako priezvisko používal meno svojho otca - Rasul Gamzatov.
Po skončení školy získal Rasul pedagogické vzdelanie a pracoval ako školský učiteľ, rozhlasový redaktor a dopisovateľ avarských novín Boľševik Gor. V roku 1943 vyšla jeho prvá kniha v avarskom jazyku. Vo svojom krásnom rodnom jazyku písal o horách, o láske a, samozrejme, o vojne, v ktorej zahynuli jeho dvaja starší bratia.

Po vojne v roku 1945 vstúpil Rasul Gamzatov do Moskovského literárneho inštitútu pomenovaného po M. Gorkim av roku 1948 vydal svoju prvú knihu v ruštine s názvom „Songs of the Mountains“.
Po absolvovaní inštitútu prekladal ruskú a sovietsku klasiku do avarského jazyka, cestoval po svete od Kuby po Mongolsko. Počas svojho života vydal Rasul Gamzatov asi sto kníh.

Stojí za zmienku, že Rasul Gamzatovič písal poéziu vo svojom rodnom avarskom jazyku, ktorý nemá žiadne rýmy. Všetky básne v Avare sú piesne. Ľahko sa spievajú. Historicky sa písanie v avarskom jazyku objavilo až v rokoch sovietskej moci, po roku 1917. Meno Rasul Gamzatov sa dostalo do povedomia rusky hovoriacej verejnosti vďaka brilantným prekladateľom a priateľom básnika, s ktorými študoval na rovnakom inštitúte - Naum Grebnev a Yakov Kozlovsky. Práve oni dokázali čitateľom sprostredkovať príchuť dagestanskej poézie.

Rasul Gamzatov mal manželku menom Patimat, s ktorou žil viac ako 50 rokov a venoval jej veľa básní. Zomrela v roku 2000. Prežili tri dcéry a štyri vnučky. Jeho mladší brat Gadzhi Gamzatov žije v Machačkale, ktorý sa stal akademikom Ruskej akadémie vied. Samotný Rasul Gamzatov zomrel 3. novembra 2003 a bol pochovaný v Machačkale na cintoríne na úpätí hory Tarki-Tau, vedľa hrobu jeho manželky Patimat.

Rasul Gamzatov je pýchou nielen Dagestanu, ale aj celého Kaukazu a celého Ruska. Svetlá osobnosť, symbol doby, obľúbenec miliónov. Keď čítate jeho básne, žasnete nad ich múdrosťou a krásou.