Русская версия Slovenščina English

7. septembra uplynie 100 rokov od narodenia básnika a spisovateľa Eduarda Asadova

7. septembra uplynie 100 rokov od narodenia kultového sovietskeho básnika 60. – 70. rokov Asadova Eduarda Arkaďjeviča.

"Naozaj ťa môžem čakať,
Dlhé, dlhé a pravdivé, pravda
A v noci nemôžem spať
Rok, dva a hádam celý môj život.
Nechajte listy kalendára
Budú lietať ako listy záhrady,
Len vedieť, že všetko nie je márne,
                                 Čo vlastne potrebuješ!…”


Kto z nás sa nestretol s týmito riadkami Eduarda Asadova! V 80. rokoch nebolo dievča, ktoré by si neviedlo zápisník s Asadovovými básňami. Školáčky si prepisovali básne do zošitov, potom si navzájom. Jeho básne, na prvý pohľad zdanlivo naivné, sú v skutočnosti nabité obrovskou energiou. 

Eduard Arkadyevič Asadov sa narodil 7. septembra 1923 v Turkménsku v arménskej rodine. „Moje prvé detské dojmy navždy zahŕňali úzke uličky stredoázijského mesta, farebné hlučné bazáre. A oveľa viac zlatej farby: slnko, ovocie a piesok, “napísal básnik vo svojich spomienkach. 

Po smrti jeho otca sa rodina presťahovala do Sverdlovska, kde žili rodičia jeho matky. Starý otec bol historickou postavou. V mladosti pracoval ako tajomník Černyševského a nadšenú lásku k veľkému spisovateľovi si zachoval po zvyšok svojho života. Tu na Urale prešlo detstvo básnika. Ako osemročný napísal svoju prvú báseň. Chlapec rád navštevoval uralské továrne, obdivoval krásu práce, krásu láskavých a srdečných úsmevov pracujúceho človeka.

Potom matke ponúkli prácu v Moskve a rodina sa presťahovala do hlavného mesta. Po pokojnom a obchodnom Sverdlovsku sa Moskva zdala jasná a uponáhľaná. Budúci básnik sa bezhlavo pustil do poézie, hrnčekov. Rozmýšľal som, kam ísť: do Literárneho alebo Divadelného ústavu? Ale udalosti zmenili všetky plány. Promočný ples na 38. moskovskej škole bol 14. júna 1941 a o týždeň - vojna! Asadov sa dobrovoľne prihlásil na front. Bojoval ako strelec, neskôr nazývaný „Kaťuša“. Dobre bojoval, sníval o víťazstve a medzi bitkami písal poéziu. Písal o vojne, o láske, zdieľal riadky s kolegami, čo podporovalo ich morálku.

  V boji o oslobodenie Sevastopolu v noci z 3. na 4. mája 1944 bol ťažko ranený. Potom nemocnica. Črepina z ulity, ktorá vybuchla vedľa neho, mu odlepila lebku. Básnik strávil takmer mesiac v kóme, podstúpil 12 operácií. Prežil, no prišiel o zrak. Medzi operáciami písal poéziu.

Po vojne, v roku 1946, Asadov vstúpil do Gorkého literárneho inštitútu. Prvými literárnymi učiteľmi boli: Čukovskij, Surkov, Svetlov, Antokolskij. Po absolvovaní inštitútu v roku 1951 vyšla jeho prvá kniha básní Svetelné cesty. Počas svojho tvorivého života napísal básnik 47 kníh. Posledná sa volala "Nevzdávajte sa, ľudia!" A nevzdal sa až do momentu, keď si ho 21. apríla 2004 vyžiadal infarkt. Eduard Asadov bol pochovaný na cintoríne Kuntsevo v Moskve.

Písal o mieri a vojne, o prírode a zvieratách, o viere a nevere. Ale v prvom rade Eduard Arkadyevič písal o láske. Bol si istý, že iba láska dokáže udržať človeka na samom okraji.

„... A môžem sa tam aj smiať,
Kde by slabí duchom vyli od úzkosti! ...