Русская версия Slovenščina English

Vladimir Vladimirovič Majakovskij (1893 - 1930)

Vladimir Vladimirovič Majakovskij (1893 - 1930) - básnik, publicista, dramatik. Narodil sa v Gruzínsku v dedine Baghdadi.
Prvé vzdelanie v biografii Vladimíra Mayakovského bolo prijaté na gymnáziu mesta Kutaisi. V roku 1906 sa presťahoval so svojou matkou do Moskvy, začal študovať na piatom gymnáziu. Revolúcia nenechala Majakovského bokom. Požiadal o školenie, potom vstúpil do Ruskej sociálnodemokratickej strany práce.
Počas jedného zo zatknutí bola vo väzení napísaná prvá báseň Majakovského. V roku 1911 v biografii Vladimíra Vladimiroviča Mayakovského vstúpil do Moskovskej maliarskej školy. Potom sa začal zaujímať o prácu futuristov. Majakovského básne boli prvýkrát publikované v roku 1912. Nasledujúci rok vytvoril spisovateľ tragédiu „Vladimir Mayakovsky“, ktorú sám inscenoval.
V roku 1915 bola dokončená slávna báseň Majakovského „Oblak v nohaviciach“. Ďalšia poézia Majakovského okrem protivojnových tém obsahuje aj satirické. V práci Mayakovského majú scenáre k filmom svoje náležité miesto.
18. a 19. roky 20. storočia sú v životopise Majakovského poznačené širokým rozšírením témy revolúcie. Podieľal sa na vydaní plagátov "Windows satiry ROSTA", v ktorých vytvoril podpisy, kresby. V roku 1925 odcestoval do USA, Mexika, Havany. Majakovského básne boli publikované v mnohých novinách, časopisoch a publikáciách. V roku 1928 vyšla slávna hra Majakovského Bedbug, v roku 1929 Kúpeľný dom.
14. apríla 1930 sa Majakovskij zastrelil. Mnohé predmety sú pomenované po veľkom básnikovi a dramatikovi (napríklad Mayakovského knižnica, ulice). Majakovského divadlo sa nachádza v Moskve.
Zaujímavé fakty zo života Mayakovského
• Najväčšou láskou v živote básnika a jeho múzou bola Lily Yuryevna Brik. Majakovskij bol priateľom s ňou a jej manželom Osipom a potom sa presťahoval do ich bytu. Lily a Vladimir začali búrlivý románik a jej manžel skutočne podľahol jej priateľovi.
• Majakovskij bol obľúbený u žien. Básnik však oficiálne nezaregistroval žiadny zo svojich vzťahov. Je známe, že okrem svojej dcéry Patricie má Mayakovsky aj syna zo spojenia s umelkyňou Lilya Lavinskaya - Gleb-Nikita, sovietska sochárka.
• Majakovského po smrti otca na otravu krvi (popichal sa pri šití papierov) celý život prenasledovala fóbia z umierania na infekciu.
• Poetický „rebrík“, ktorý vymyslel Majakovský a ktorý sa stal jeho poznávacím znamením, vyvolal medzi jeho kolegami rozhorčenie. Redakcia totiž vtedy neplatila za počet postáv v diele, ale za počet riadkov.
• Po tom, čo Majakovskij vo Veľkom divadle prečítal báseň o Leninovi, sála 20 minút tlieskala, pri tejto inscenácii bol prítomný aj Stalin.
• Majakovskij stál pri zrode sovietskej reklamy, za reklamnú činnosť básnika kritizovali niektorí súčasníci.