Русская версия Slovenščina English

5. AUGUSTA 2023 SI PRIPOMÍNAME 173. VÝROČIE NARODENIA GUY DE MAUPASSANTA

Guy de Maupassant bol francúzsky spisovateľ, ktorého diela sa spájajú s naturalizmom. Tento muž dokázal na literatúre zbohatnúť. Nenásytný v láske premenil väčšinu žien na postavy v poviedkach, románoch a novelách. Bol tiež vášnivým cestovateľom, ktorý cestoval po Európe a nazrel do odľahlých kútov sveta.

Celé meno spisovateľa je Henri-René-Albert-Guy de Maupassant. Narodil sa na panstve Miromenil neďaleko mesta Dieppe v rodine chudobného šľachtica. Starý otec zbankrotoval, jeho otcovi Gustavovi de Maupassantovi neostávalo nič iné, len chodiť do práce. Slúžil ako maklér na burze, bol estét, miloval umenie, maľoval akvarelou. Bol známy ako dandy a svetobežník.

Ale oženil sa s vlastným opakom - priateľkou z detstva Laurou Le Poitvenovou, ktorá sa vyznačovala vážnou a premýšľavou povahou. Dvojica však nevychádzala pod jednou strechou. Po narodení druhého potomka žena so synmi odišla do prímorského mestečka Etretat, kde sa nachádzala jej vila.

Maupassantovo detstvo preletelo v bezstarostnosti a nečinnosti. Chlapec bol odkázaný sám na seba, a tak veľa času trávil na ulici. Od útleho veku sa učil loviť ryby, priatelil sa s farmármi, námorníkmi, rybármi.

V trinástich rokoch sa sloboda skončila. Mama zariadila, aby Guy mohol ísť do teologického seminára. Prísnosť inštitúcie sa slobodu milujúcemu tínedžerovi nepáčila: niekoľkokrát utiekol, neustále robil neplechu, v dôsledku čoho bol problémový seminarista  vylúčený.

Jeho rodičia sa rozhodli skúsiť šťastie na Lycée de Rouen, kde umiestnili svojho syna. Tu sa mladý muž uchytil, prejavil jasné vlohy pre vedu a umenie a hlavne našiel sprievodcov vo svete literatúry. Jeho prvými učiteľmi boli básnik Louis Bouillet a spisovateľ Gustave Flaubert. Po skončení lýcea odišiel mladík do hlavného mesta Francúzska, kde nastúpil na právnickú fakultu. Jeho štúdium však prerušila vojna s Pruskom.

Maupassant prešiel vojnou ako vojak, v tomto čase sa v ňom rozhorela vášeň pre astronómiu a prírodopis. Po návrate domov nemohol pokračovať v štúdiu - nastala hospodárska kríza, jeho rodičia neboli schopní zaplatiť vysokú školu. Musel nastúpiť do služby. Guy sa šesť rokov oddal službe na ministerstve námorníctva, sotva vystačil so skromným platom. To, čo ho skutočne zaujalo, bola literatúra.

Guy de Maupassant pracoval na ministerstve a pod Flaubertovým vedením začal robiť prvé kroky na spisovateľskom poli. Niekoľko rokov robil len to, čo napísal, ničil rukopisy a opäť si sadal k peru. Flaubert trval na tom, aby mladý muž každý deň trávil čas "na múze", podľa neho len tak možno dosiahnuť úspech. A spočiatku študentovi zakazoval tlačiť. S pomocou mentora Maupassant prešiel z ministerstva námorníctva na oddelenie zodpovedné za verejné vzdelávanie.

Prvá publikácia v tvorivom životopise začínajúceho spisovateľa sa udiala v roku 1875. Novela Ruka mŕtvoly vyšla v novinách pod pseudonymom, rovnako ako báseň Na brehu, ktorá o štyri roky neskôr v prepracovanej podobe spôsobila veľký rozruch a priviedla autora pred súd. Dielo, ktoré dostalo nový názov - "Dievča", predstavitelia dozorných orgánov považovali za pornografiu. Na pomoc opäť prišiel Flaubert, ktorý zostavil ospravedlňujúci list.

V roku 1880 uzrela svetlo sveta poviedka Pyšná, ktorá bola zaradená do zbierky. V tomto zväzku spolu s debutovým dielom Guy susedia poviedky Emila Zolu, Jorisa-Karla Huysmansa a ďalších francúzskych prozaikov.

Poviedka vyvolala v kruhoch kritikov a čitateľov rozruch jemnou iróniou a jasnosťou postáv. V práci dokonca dostal dovolenku na šesť mesiacov. Po "Pyšna" vyšla básnická zbierka "Básne", po ktorej sa vzdal funkcie úradníka a pracoval v novinách.

V 80. rokoch Maupassant veľa cestoval. Jeho dojmy z Korziky, Alžírska a Bretónska vyústili do románov, poviedok a esejí. Každodenný život Korzičanov bol napríklad inšpiráciou pre knihu Život. Za posledných desať rokov, ktoré mu osud doprial, stihol spisovateľ vytvoriť roztrúsené diela.

Literárni vedci vyzdvihujú knihy "Pierre a Jean", "Na vode", "Pod slnkom", poviedky a novely "Náhrdelník", "Mesačný svit", "Testament" a, samozrejme, román "Milý priateľ". Guy de Maupassant sa vyšvihol medzi hviezdy francúzskej poviedkovej tvorby.

Čitatelia Maupassanta zbožňovali, z písania sa mu podarilo urobiť výnosné povolanie. Za rok spisovateľ zarobil až 60-tisíc frankov a žil na vysokej nohe, pričom nezabudol finančne podporovať matku a bratových príbuzných. Do konca života nazhromaždil slušný majetok, získal množstvo nehnuteľností, držal niekoľko jácht.

Tajomstvo popularity súčasných spisovateľov bolo zrejmé. Zola si všimol, že Guy umne hrá na city, s čitateľom sa rozpráva dobromyseľne, a ak používa satiru, je to bez prímesí zloby a drsnosti. Lev Tolstoj vysvetľoval fenomén Maupassantovej slávy tým, že Francúz videl "zmysel života v žene, v láske".

Spisovateľ mal priateľské vzťahy s významnými kolegami z literatúry. Úzko sa zblížil s Ivanom Turgenevom, Pavlom Alexisom, Leonom Dierksom a ďalšími slávnymi osobnosťami. Bol považovaný za dobrého kamaráta a verného priateľa.

Časť diel Guy de Maupassanta sa stala predlohou pre celovečerné filmy. Prvýkrát jeho dielo ožilo na filmovom plátne v Sovietskom zväze. V roku 1934 nakrútil režisér Michail Romm nemý film Pyška. Na filmovom plátne sa s adaptáciou " Milého priateľa" predstavili Willie Forst (1936), Pierre Cardinal (1983) a Declan Donnellan (2012). V poslednom menovanom filme si zahrali hollywoodske hviezdy Robert Pattinson, Uma Thurman a Christina Ricci.

Guy de Maupassant mal zlú dedičnosť. Jeho matka trpela psychózou a jeho mladší brat zomrel na psychiatrickej klinike. Spisovateľ sa celý život obával šialenstva, ale tento osud ho neminul. Okrem toho jeho zdravie podkopávalo nadmerné psychické napätie, pretože písal bez prestávky.

Chlapíka premáhali bolesti hlavy, neskôr aj nervové záchvaty. V roku 1891 sa pokúsil spáchať samovraždu podrezaním si hrdla. Skončil v psychiatrickej liečebni a o dva roky neskôr zomrel. Príčinou smrti bola mozgová obrna. Autor, ktorý vedel pravdivo a dojímavo písať o láske, sa nedožil 43 rokov