Русская версия Slovenščina English

Valentin Pikul 13 júla 1928 - 16 júla 1990

Valentin Pikul písal viaczväzkové eposy a miniatúry, kombinoval beletriu s dokumentárnou prózou a zo všetkého najviac miloval vlasť, históriu a more. O všetkých svojich postavách si viedol záznamy - v kartotéke spisovateľa sa nachádzalo viac ako tisíc kariet.

Budúci spisovateľ sa narodil v roku 1928 v Leningrade. Ako dieťa sníval o tom, že sa stane námorníkom. Keď sa rodina presťahovala z Leningradu do Molotovska (dnes Severodvinsk), chlapec vstúpil do klubu "Mladý námorník" pri miestnom Pionierskom dome. Veľká vlastenecká vojna zastihla Valentina a jeho matku Máriu Pikulovú v Leningrade - chodili tam na prázdniny. Po prvej blokáde v zime na jar 1942 odišla rodina Pikulovcov po Ceste života do Archangeľska. Ich otec Savva Michajlovič, ktorý slúžil v Bielomorskej flotile, sa v lete toho istého roku dobrovoľne prihlásil ako dobrovoľník, pri Stalingrade a tam aj zomrel. A 14-ročný Valentin Pikul utiekol z domu - chcel sa zapísať do školy námornikov, ktorá vznikla na Soloveckých ostrovoch.

Prijímali do nej od 15 rokov, po šiestich alebo ôsmich ročníkoch, pričom budúci spisovateľ stihol absolvovať len päť. Komisia však urobila výnimku a on bol na školu aj tak prijatý. O všetkom rozhodol pohovor v prijímacej komisii, pred ktorou Valja vyložil svoje "eseje" o námorných záležitostiach a takmer vzorovo vykrikoval názvy všetkých 32 bodov kompasovej mapy," napísala spisovateľova vdova Antonina Pikulová. - Na Solovkách sme museli začať všetko od nuly... mladí muži vyklčovali pne, rúbali drevo, obracali kamene, stavali obydlia, kancelárie, vybavovali učebne, vlastne vlastnými rukami vytvárali školu". Táto skúsenosť sa neskôr stala základom príbehu "Chlapci s lukmi".

V roku 1943 Pikul absolvoval Namornícku školu - bol pridelený na kormidlo torpédoborca Severnej flotily Groznyj. Loď sprevádzala konvoje do Murmanska a Archangeľska s potravinami, zbraňami a vybavením zo spojeneckých krajín.

Keď sa ma ľudia osobne pýtajú, či neľutujem, že som v pätnástich rokoch namiesto školskej učebnice držal v ruke kormidlo bojovej lode, odpovedám úprimne: nie, neľutujem. A dnes, keď sa pozerám späť na svoje roky, vidím ešte jasnejšie ako predtým, že žiadna učebnica mi nikdy nedala toľko poznatkov o živote a ľuďoch ako drsné skúsenosti, ktoré som získal počas vojny.

Raz "Groznyj" zázračne unikol smrti - torpédo prešlo pod dnom lode. Pikul zostal na lodi až do konca vojny - bol povýšený na veliteľa bojového stanovišťa a potom sa stal elektrikárom navigátorom.

Hneď po skončení vojny bol Valentin Pikul poslaný do Leningradskej námornej prípravnej školy, ale o rok neskôr ho vylúčili pre nedostatočné výsledky v štúdiu.

Pikul v tomto období samostatne študoval literárnu históriu a svetové dejiny, navštevoval literárne krúžky Viery Ketlinskej a Vsevoloda Roždestvenského a písal básne a poviedky. V roku 1946 vymyslel svoj prvý román Kurz na slnko. "Ako väčšina spisovateľov, ktorí prišli do literatúry z vlhkých frontových zákopov a zo šmykľavých lodných palúb, som vedel, čo mám napísať, ale nie vždy som rozumel, ako písať," priznal neskôr vo svojej autobiografii Nočný let. Román dokončil trikrát - prepisoval, upravoval, ale stále s ním nebol spokojný. Pikul spomínal: "Chvalabohu, tento román neuzrel svetlo sveta. Napísal som druhý román - ten tiež putoval do koša. Potom som si sadol a nahnevaný na celý svet som napísal tretí román. Bola to Oceánska hliadka o vojne na polostrove Kola. Kniha vyšla v roku 1954 vo vydavateľstve "Molodaja gvardija". Po tomto románe bol Pikulia prijatý do Zväzu spisovateľov.

Spisovateľov záujem o ruský sever a Veľkú vlasteneckú vojnu prerástol do záujmu o dejiny vlasti. V roku 1961 vyšiel prvý historický román Valentina Pikula Bajazet.

Toto dielo je venované hrdinskej obrane ruskej posádky zakaukazskej pevnosti Bajazet počas rusko-tureckej vojny v rokoch 1877-1878.

"Viac ako tri týždne, takmer celý mesiac, deň za dňom, hodinu za hodinou - pod guľkami a šabľami, v pote a krvi, umierajúc od smädu v araratskej horúčave, sa držali len jedného:

- Vydržať!

A vydržali sme - ako sme trpeli, celých dvadsaťtri dní".

Valentin Pikul, "Bayazet".

V roku 1962 sa Valentin Pikul presťahoval do Rigy, kam si presťahoval kolosálnu knižnicu - viac ako 10 tisíc zväzkov. Skôr ako Pikul sadol k písaniu románu, preštudoval všetku literatúru na túto tému a hľadal preklady zahraničných zdrojov. Zoznámil sa so spomienkami očitých svedkov, ktorí stáli na opačných stranách barikády. Pre každú z postáv si Pikul vytvoril kartičku, kde si vypísal zaujímavé fakty zo života hrdinu. V takejto kartotéke bolo uložených viac ako tisíc kartičiek. Spisovateľ sa veľa rozprával aj s profesionálnymi historikmi.

Moderný spisovateľ nemyslí na to, že posadí svoje postavy za stôl, dá im čaj a nakŕmi ich sušienkami; žije medzi svojimi postavami, a preto sú ich zvyky jeho zvyklosťami. V historickom románe je to úplne inak! Povedať, že postavy si sadli k čaju, neznamená povedať nič o pití čaju. Okamžite sa vynára množstvo otázok: Mali kanvicu? Ako sa čaj varil? Z čoho pili? S cukrom alebo bez cukru? Práve na takýchto historických maličkostiach románopisec častejšie narazí.

Valentin Pikul, "Nočný let"

Pikul bol často znevažovaný pre svoje nezávislé názory a nedôveru voči sovietskym oficiálnym zdrojom. Verejným škandálom sa stala diskusia o jeho historickom románe Nečistá moc. Čiastočne bola publikovaná v roku 1979 v časopise Naša súčasnosť. Pikul v románe opísal život v Rusku v predvečer revolúcie v roku 1917. Hlavnou postavou diela urobil Grigorija Rasputina, obľúbenca posledného cára Nikolaja II. Autorovi boli vytýkané historické nepresnosti. "Zostáva nejasné, prečo mal autor potrebu vyzdvihovať udalosti a fakty, ktoré sú už dávno zabudnuté a pochované na smetisku dejín," napísala historička Irina Puškareva.

Pikul napísal takmer dve desiatky významných diel a mnoho článkov. Koncom 80. rokov sa spisovateľ začal venovať žánru historických miniatúr, ktoré nazval poviedkami a esejami o historických osobnostiach.

Už dlho mám rád ruské klasické portréty, ale obzvlášť ma baví miniatúrna maľba. Je to intímna vec, človek sa na ňu musí pozerať zblízka, ako na knižný pétit... Pre mňa, autora, je každá miniatúra tým istým historickým románom, len stlačením na najmenší počet strán. Písanie miniatúr je únavný proces, časovo náročný a namáhavý. Tak som napríklad miniatúru o výtvarníkovi Ivanovi Mjasojedovovi písal na pätnástich stranách strojopisu dlhých pätnásť rokov, pričom som zbieral materiál o tomto zvláštnom človeku, o ktorom sa v tlači písalo len zriedkavo.

Valentin Pikul, z úvodu knihy Cez tŕnie ku hviezdam.

Pikul napísal viac ako sto miniatúr - rozprávajú o ruskej a zahraničnej histórii, o umeleckých predmetoch a lodiach, o generáloch a jednoduchých vojakoch, o ľuďoch známych i dávno zabudnutých.

Valentijn Pikulja zomrel 16. júla 1990. Po jeho smrti sa našla kniha s nápisom: "Keď zomriem, túto knihu niekto dostane a pomyslí si, prečo som sa zaujímal o takéto témy? To je to, že práve moje rôznorodé záujmy zo mňa urobili spisovateľa. Hoci som sa tak za života nikdy nenazýval, radšej som mal skromnejšie slovo 'literát'. Už od piatich rokov som chodil do školy, od štrnástich som sa bojoval a všetko, čo som neskôr v živote nadobudol, pochádzalo z vášnivej, takmer fantastickej lásky k učeniu. Teraz mám 31 rokov, dva romány mám hotové a ďalšie štyri plánované. Pikul Valentin Savvič, Rus, narodil sa 13. júla 1928, zomrel 13. júla 19...".