Русская версия Slovenščina English

„Umenie vo vojne, vojna v umení“.

Drahí priatelia!

V Bratislave v Európskom fonde slovanskej pisomnosti a kultúry pokračuje výstava venovaná 2. svetovej vojne „Umenie vo vojne, vojna v umení“.

Expozícia výstavy predstavuje 97 grafických a obrazových diel výtvarného umenia, kresieb japonských a nemeckých vojnových zajatcov z fondu zbierky Štátneho historického, architektonického a umeleckého múzea-rezervácie Yelabuga (Rusko, Tatarská republika, Yelabuga).

Umelci Alexej Glandin, Jurij Neprintsev a Viktor Slyščenko, ktorých diela môžete vidieť, sú očitými svedkami a účastníkmi udalostí druhej svetovej vojny. Pohľad na vojnu z druhej strany odzrkadľujú diela zajatého nemeckého lekára Kurta Reubera, ktorý prežil stalingradský kotol a padol do sovietskeho zajatia. História písania jeho slávnej „Stalingradskej madony“ je úžasná a dojímavá: do roku 1942 vytvoril viac ako 150 kresieb. V roku 1942 skončil v stalingradskom pekle. V posledný deň bitky pri Stalingrade maľuje Stalingradskú madonu. Toto je kresba ceruzkou na zadnej strane školskej mapy zobrazujúca Madonu s dieťaťom v náručí.

Pôvodná kresba je teraz v kostole Kaiser Wilhelm Memorial Church v Berlíne.

Diela prezentované na výstave nepochybne uspokoja aj tie najnáročnejšie požiadavky priaznivcov grafiky; tých, ktorí sa vážne zaujímajú o históriu.

Pozývame na spoluprácu vzdelávacie a vzdelávacie organizácie Slovenska.
Výstava je otvorená:

Pondelok - štvrtok: 10:00 - 15:00
Bratislava, Ivanská cesta 30/V.,
Trasa: autobusy číslo 96 na zastávku Fatruny
E-mailom: info@slavfond.eu
Tel: +421 2 2086 9950