Русская версия Slovenščina English

Deň otvorených dverí v Galérii AIRCRAFT

Galéria Aircraft Európskeho fondu slovanskej pisomnosti a kultúru otvorila 10. marca 2023 svoje brány fanúšikom klasickej a modernej literatúry.
Deň otvorených dverí sa stal logickým pokračovaním podujatí o ruskej a bieloruskej kultúre, ktoré nadácia pripravila. Tieto podujatia mali veľký ohlas u pedagógov, študentov a študentov vzdelávacích inštitúcií z rôznych miest Slovenska. Pripomeňme, že tieto udalosti boli spojené s výstavou kníh v bieloruskom jazyku "Zdravím, bieloruská kniha!" a expozícia o diele F. M. Dostojevského „Dostojevskij. Epizódy.
Počas celého dňa čakal na hostí bohatý program. Prvými návštevníkmi boli študenti Katedry slovanských jazykov Filozofickej fakulty univerzity. Matej Bela (Banská Bystrica) pod vedením Dr. Igora Tsintulu. Pri šálke čaju v priateľskej atmosfére boli deti informované o aktivitách a možnostiach nadácie. Potom bolo pre budúcich učiteľov a prekladateľov zaujímavé nielen prezeranie kníh v bieloruskom jazyku, ale aj vypočutie si informácií o vzniku východoslovanskej kníhtlače. Potom sa skupina zoznámila s expozíciou „Dostojevskij. Epizódy“, kde sa rozvinula zaujímavá diskusia o tvorivom dedičstve veľkého spisovateľa, o fenoméne jeho génia.
Študenti bravúrne odpovedali na najťažšie otázky k téme prednášky, pričom preukázali vynikajúce znalosti. Na záver podujatia hostia poďakovali nadácii za možnosť vidieť pôsobivé výstavy, za milé prijatie a vyjadrili nádej na ďalšiu spoluprácu.
Medzi návštevníkmi toho dňa boli aj zástupcovia Filozofickej fakulty univerzity. Konštantín Filozof z Nitry, študenti jazykových kurzov, obyvatelia a hostia Bratislavy.
V súčasnosti sú v galérii AIRCRAFT vystavené tri výstavy:
- výstava kníh bieloruských spisovateľov „Pozdrav, bieloruská kniha“, ktorú zabezpečilo Veľvyslanectvo Bieloruskej republiky v SR;
- bannerová výstava „Dostojevskij. Epizódy“, načasované na narodeniny Fjodora Dostojevského a poskytnuté Literárnym a pamätným múzeom. F. M. Dostojevskij (Petrohrad);
  - výstava "Umenie vo vojne, vojna v umení", ktorá predstavuje 97 grafických a obrazových diel výtvarného umenia, kresieb japonských a nemeckých vojnových zajatcov zo zbierky Štátneho historického, architektonického a umeleckého múzea-rezervácie Yelabuga (Rusko , Tatarská republika, Jelabuga).
Výstavy sú otvorené pre návštevníkov: pondelok-štvrtok od 10:00 do 15:00 hod.