Русская версия Slovenščina English

Výročie deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky

  17. júla si pripomíname Výročie deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky. V tento deň v roku 1992 bola v Národnej rade Slovenskej republiky  pod vedením vtedajšieho prezidenta Ivana Gašparoviča prijatá Deklarácia o zvrchovanosti Slovenskej republiky. Za jej prijatie hlasovalo 113 zo 147 prítomných poslancov, 24 bolo proti a desiati sa hlasovania zdržali.

"Tento právny akt bol dôležitým politickým krokom na ceste k našej štátnosti“. Týmito slovami zdôraznila podstatnosť tejto udalosti prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová.

Od podpísania deklarácie Slovensko dosiahlo veľa: rozvinulo priateľské a konštruktívne vzťahy nielen s európskymi krajinami a svojimi blízkymi susedmi, ale aj s ostatnými krajinami sveta.

Tento deň sa navždy zapísal do histórie krajiny. Napriek tomu, že tento deň nie je na Slovensku vyhlásený za štátny sviatok a ide len o pamätný deň, si ho v niektorých mestách ľudia pripomínajú dodnes. Ľudia sa stretávajú, aby spoločne pálili vatry, symbolicky nazývané "Vatry zvrchovanosti", na námestiach miest a obcí vystupujú rôzne folklórne tanečné a spevácke skupiny, konajú sa súťaže a jarmoky. 

Milí priatelia, želáme vám krásne Výročie deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky.

Nezabúdajme, že tento sviatok symbolizuje nielen nezávislosť a slobodu, ale aj zodpovednosť za súčasnosť a budúcnosť krajiny. Prajeme vám veľa úspechov a pohody!

Autor: Klára Velčeková