Русская версия Slovenščina English

Na Slovensku pripomínajú 76. výročie oslobodenia Bratislavy od nacizmu Červenou armádou

 

Dňa 4. apríla 2021 hlavné miesto Slovensko Bratislava pripomenulo výročie oslobodenia mesta od nemeckých fašistických okupantov.

Kvôli zákazu uskutočnenia hromadných podujatí v súvislosti s pandémiou mnohí sa nemohli tradične stretnúť pri memoriálnom komplexe Slavín venovanému sovietskemu vojakovi – osloboditeľovi.

Uctiť si hrdinský čin vojakov Červenej armády, pochovaných v areáli memoriálu prišli predseda Národnej rady Slovenskej republiky Boris Kollár, veľvyslanec Ruskej federácie v Slovenskej republike I. B. Bratčikov, predstavitelia veľvyslanectiev Bieloruska a Kazachstanu, zamestnanci ruských zastupiteľstiev na Slovensku, slovenské občianske združenia a krajania.

Delegácia Európskeho fondu slovanskej písomnosti a kultúry v Bratislave a Ruského centra položila vence a kvety k stéle s bronzovou sochou vojaka Červenej armády a zapálili sviece na pamiatku padlých hrdinov.

Boje za oslobodenie Československa od fašistických okupantov trvali od septembra 1944 do mája 1945.

Počas bratislavsko-brnianskej operácie (25. marca – 5.mája 1945), v dôsledku ktorej bolo územie Slovenska úplne oslobodené od nemeckých okupantov, stratili vojská 2. ukrajinského frontu pod velením R. J. Malinovského 79 596 vojakov, vrátane zabitých (tých, ktorí podľahli zraneniam v lazaretoch) a nezvestných – nenahraditeľné straty predstavovali 16 933 vojakov.