Русская версия Slovenščina English

Bratislava si pripomína 76. výročie oslobodenia

V tom dávnom apríli 1945 oslobodenie Bratislavy pripadlo na Veľkonočný týždeň. Preto je symbolickým víťazstvo svetlého kresťanského sviatku nad temnými silami nacizmu.

Tento rok sa napriek pandemickým obmedzeniam počas celého dňa 4. apríla v Bratislave konali slávnostné podujatia a kladenie kvetov: v memoriálnom komplexe Slavín, pri pamätníku víťazstva na Námestí Eugena Suchoňa, pri pamätníku námorníkov sovietskej Dunajskej flotily na Vajanského nábreží, pri tabuli „Verba“ na Štúrovej ulici a pri pamätnom kameni umiestnenom na mieste bývalého poľného cintorína sovietskych vojakov na Hodžovom námestí neďaleko Prezidentského paláca.

Podujatí sa zúčastnili oficiálni predstavitelia Slovenskej republiky – prezidentka Zuzana Čaputová, predseda vlády Eduard Heger, primátor mesta Bratislava Matúš Vallo. Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Boris Kollár spolu s Veľvyslancom Ruskej federácie v Slovenskej republike Igorom Bratčikovom položili vence k pamätníku vojakom-osloboditeľov v areáli memoriálneho komplexu Slavín.

Vence a kvety položili predstavitelia veľvyslanectiev Ruska, Bieloruska a Kazachstanu, vedúci Ruského centra vedy a kultúry a Zväzu Rusov na Slovensku, Ruského centra v Bratislave pri Európskom fonde slovanskej písomnosti a kultúry, Spoločnosti slovensko-ruského priateľstva, účastníci Klubu vojenskej histórie Nitra a žiaci Ruskej školy v Bratislave, motorkári z rôznych českých a slovenských miest, krajania, verejne činné osoby a bratislavčania.

Dňa 1. apríla 1945 začal najdôležitejší katolícky sviatok Veľká noc. V tento deň vojaci sovietskej 7. gardovej armády dorazili k východným predmestiam Bratislavy, ktorú fašisti osobitne opevnili pred prichádzajúcimi pešími jednotkami a zriadili tu barikády, železobetónové kryty, protitankové priekopy a mínové polia. Avšak už 2. apríla jednotky 2. ukrajinského frontu maršála Sovietskeho zväzu Rodiona Malinovského s podporou Dunajskej flotily prerazili nepriateľskú obranu. Námorníci flotily neočakávaným vylodením zo strany Dunaja udreli do týla protivníka.

O dva dni bola Bratislava oslobodená. Počas pokračovania Bratislavsko-brnianskej ofenzívy bolo oslobodené celé územie Slovenska. Nenahraditeľné straty Červenej armády dosiahli 17 tisíc životov.

Čestné prívlastky „Bratislavské“ získali 23. a 25. gardový strelecký zbor, ako aj 252. a 409. strelecká, 5. a 26. raketovo-delostrelecká divízia.

Na počesť udatnosti a statočnosti námorníkov Dunajskej vojenskej flotily v Bratislave je na večnú pamiatku umiestnený pamätník na nábreží Dunaja. Velitelia operácie, viceadmirál Georgij Cholostiakov, kapitán 2. stupňa Alexander Aržavkin, kontradmirál Alexej Matuškin, sa stali čestnými občanmi Bratislavy.

V roku 2020 uverejnilo Ministerstvo obrany Ruskej federácie sériu odtajnených dokumentov z vojenského archívu, ktoré sa týkajú oslobodenia Bratislavy od fašistických okupantov. Dokumenty potvrdili zločiny fašistov, ukázali ako vrelo vítali obyvatelia Bratislavy osloboditeľov, ako rýchlo sa s pomocou Červenej armády obnovilo zásobovanie vodou, spustili sa elektrárne, obnovila sa cestná premávka.

Každý návštevník stránky http://bratislava75.mil.ru/ sa môže priamo oboznámiť s unikátnymi archívnymi dokumentami – vojenskými správami z frontu, šifrovanými správami, politickými správami, listinami s udelením vyznamenaní a fotografiami.