Русская версия Slovenščina English

Na Slovensku odhalili pamätník maršala R. Malinovského

Dňa 25. septembra sa v obci Starý Tekov neďaleko Levíc konalo slávnostné odhalenie sochy významného vojenského veliteľa Veľkej vlasteneckej vojny, maršala Rodiona Jakovleviča Malinovského.

Pamätník, ktorý navrhol známy slovenský sochár Slavomír Gibej,  je postavený z iniciatívy slovenských občanov a na ich vlastné náklady. Hlavným organizátorom podujatia je Jozef Hostinský, ktorý poskytol pre umiestnenie sochy svoj súkromný, no verejnosti prístupný pozemok.

V úvode slávnosti, ktorá sa konala v parkovom areáli súkromného vojenského múzea, vystúpili s príhovorom starosta obce Starý Tekov Peter Štefan a tajomník Ústrednej rady Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Viliam Longauer. Samotnú sochu pred prítomným obecenstvom odhalili veľvyslanec Ruskej federácie v Slovenskej republike Igor Bratčikov, predseda parlamentnej skupiny priateľstva s Ruskom a podpredseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Marián Kéry a ďalší podpredseda NSK Igor Éder.

K účastníkom sa formou zvukového záznamu prihovorila maršalova dcéra Natalia Rodionovna Malinovskaja, ktorá vyjadrila vrelé poďakovanie iniciátorom a usporiadateľom postavenia sochy za zvečnenie pamiatky jej otca na slovenskej pôde.

Miesto pre umiestnenie pamätníka nebolo vybrané náhodne. Najmä v oblasti Starého Tekova zahájili vojská 2. ukrajinského frontu pod velením maršala Malinovského útočnú Bratislavsko-brniansku operáciu. V noci z 24. na 25. marca 1945 prekročili sovietski vojaci Hron pri obci Kalná nad Hronom, a to im umožnilo za tri týždne oslobodiť celé Západné Slovensko. Malinovský koordinoval operáciu z pozorovateľne na kopci Vápnik, ktorý sa nachádza 5 kilometrov južnejšie od Levíc. V súčasnosti sa tam nachádza pamätník prestavaný na rozhľadňu.

Zdroj foto: Slovenský zväz protifašistických bojovníkov (https://www.facebook.com/szpb.sk/)