Русская версия Slovenščina English

Na Slovensku oslávili 77. výročie Slovenského národného povstania

Dňa 29. augusta 2021 sa na Slovensku konali slávnostné podujatia venované 77. výročiu protihitlerovského Slovenského národného povstania (SNP, 29. august – 28. október 1944).

Hlavné slávnosti sa konali v Múzeu Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici. Práve v tomto meste sa nachádzalo sídlo medzinárodného povstaleckého hnutia.

Medzi účastníkmi slávnostných podujatí boli: delegácia Rady federácie Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie na čele s predsedom výboru Rady federácie RF pre rokovací poriadok a parlamentnú činnosť Viačeslavom Timčenkom, diplomatickí predstavitelia Ruskej federácie v Slovenskej republike, vládna delegácia Slovenskej republiky na čele s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, predstavitelia občianskych združení a občania.

Významnou udalosťou osláv boli motorkárske preteky JAZDA SLOBODY, ktoré organizovalo občianske združenie Motorkári Slovenska pri príležitosti 77. výročia protihitlerovského Slovenského národného povstania a oslobodenia krajiny Červenou armádou. Preteky sa konali v dňoch 24. až 29. augusta na celom území Slovenska.

Účastníci motorkárskych pretekov navštívili vyše 30 slovenských miest a obcí. Kládli tam vence k pamätníkom vojakom Červenej armády a účastníkom odbojového hnutia. Tiež zapaľovali sviečky z čiastky Večného ohňa na Mohyle neznámeho vojaka (Moskva), ktorú aktivisti združenia ešte v máji previezli územím Ruska, Bieloruska, Slovenska a Česka.

Ozbrojené povstanie proti nacistickému režimu sa na Slovensku začalo v auguste 1944. Vojaci Červenej armády sa aktívne podieľali na príprave a organizácii povstania a ZSSR poskytol významnú materiálnu a vojenskú pomoc. O dva mesiace neskôr sa Nemcom, ktorí na potlačenie partizánskeho hnutia presmerovali viac ako 30 tisíc ľudí a veľké množstvo techniky, podarilo potlačiť povstanie a zajať niekoľkých jeho vedúcich predstaviteľov.

Ruské centrum pri Európskom centre slovanskej písomnosti a kultúry plánuje usporiadať v septembri rusko-slovenský telemost, venovaný tejto udalosti.

Foto: voľne dostupné zdroje.