Русская версия Slovenščina English

Pamiatku zosnulých vo Veľkej vlasteneckej vojne uctili v Bratislave minútou ticha

V Bratislave uctili pamiatku zosnulých počas Veľkej vlasteneckej vojny. Dňa 22. júna sa pri pamätníku vojakom osloboditeľom v memoriálnom komplexe Slavín konali pietne podujatia so zapálením sviečok, kladením kvetov a vencov.

Medzi účastníkmi boli obyvatelia mesta, mládež, vedúci diplomatických misií Ruska, Bieloruska, Kazachstanu, členovia Národnej rady Slovenskej republiky, členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a ďalšie občianske združenia.

Zamestnanci Ruského centra v Bratislave položili kvety, zapálili pietne sviečky a presne o 12:25 hod. Moskovského času uctili minútou ticha milióny padlých obhajcov vlasti a civilistov. V tom istom čase sa minúta ticha konala naprieč celým Ruskom.

Presne o týchto minútach v roku 1941 obyvateľov Sovietskeho zväzu s rozhlasovým prejavom oslovil ľudový komisár zahraničných vecí ZSSR Vjačeslav Molotov, ktorý oznámil útok Nemecka. „Naša vec je správna. Nepriateľ bude porazený. Víťazstvo bude naše,“ – toto boli záverečné slová prejavu k sovietskemu národu.

Pietna akcia sa stala nielen znakom spoločného smútku a večnej pamiatky národa, ale aj pripomienkou na statočnosť mnohonárodnostného sovietskeho národa a na neľudskosť nacizmu.