Русская версия Slovenščina English

4. apríla 2024 - 79. výročie oslobodenia Bratislavy Červenou armádou

Slovensko si 4. apríla 2024 pripomenulo 79. výročie oslobodenia Bratislavy Červenou armádou.

Na Slavíne, kde je pochovaných 6845 vojakov Červenej armády, sa konala slávnosť na počesť pamiatky osloboditeľov. Na podujatí sa zúčastnil predseda vlády SR Robert Fico, členovia vlády, poslanci NR SR, pracovníci veľvyslanectiev Ruskej federácie, Azerbajdžanu, Bieloruska, Kazachstanu, spoločenských organizácií a miestni obyvatelia.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová si uctila pamiatku sovietskych a rumunských vojakov, ktorí padli pri oslobodzovaní Bratislavy.

Dňa 4. apríla 1945 po urputných bojoch oslobodili sovietske vojská hlavné mesto Slovenska od nacistických okupantov. Bol to dôležitý moment v boji proti nacistickej okupácii a v obnovení slobody a nezávislosti krajiny.

Boje o hlavné mesto Slovenska sa začali 2. apríla 1945 v lokalitách Ivanka pri Dunaji, Podunajské Biskupice, Vajnory a trvali dva dni. V nadväznosti na túto operáciu sa osloboditeľom otvorila cesta do centrálnych oblastí Československa. Sovietski a československí bojovníci sa bok po boku zúčastnili na ťažkých, krvavých bojoch.

Na území Slovenskej republiky sa nachádza približne 160 pohrebísk sovietskych vojakov, ktorí padli pri oslobodzovaní územia Slovenskej republiky od fašistov. Na vojenských cintorínoch, v masových a jednotlivých hroboch je pochovaných viac ako 60 000 sovietskych vojakov. Dnešnej generácii to pripomína cenu slobody a to, že národy sú silné svojou jednotou a súdržnosťou.

Autorka: Viktória Vasiľovová