Русская версия Slovenščina English

Výstava „Svetlo Jasnej Poľany“ priblížila slovenským študentom Univerzity Mateja Bela históriu múzea a sídla ruského spisovateľa Leva Nikolajeviča Tolstého.

Dňa 15. marca 2024 sa na Katedre slovanských jazykov Filozofickej fakulty UMB v Banskej Bystrici ukončila banerová výstava „Svetlo Jasnej Poľany“ venovaná histórii múzea a šlachtického sídla L. N. Tolstého – „Jasná Poľana“. 

Od 4. do 15. marca navštívili expozíciu študenti a pedagógovia univerzity. 

Pripravili ju pracovníci múzea a sídla L. N. Tolstého (Jasná Poľana, Rusko) v spolupráci s Európskym fondom slovanskej písomnosti a kultúry (Bratislava) a Katedry slovanských jazykov FF UMB.

Výstava prebiehala v plnom prúde. Študenti si s nadšením prezerali jedinečné fotografie zo života Leva Nikolajeviča, ako aj fotografie zobrazujúce samotné sídlo, jeho interiéry a okolitú krajinu.

Lev Nikolajevič sa narodil v Jasnej Poľane (9. septembra 1828), kde aj prežil väčšinu svojho 82-ročného života. Práve v Jasnej Poľane vytvoril väčšinu svojich literárnych diel vrátane slávnych románov Vojna a mier a Anna Kareninová, ktoré sú známe a obľúbené po celom svete vrátane Slovenska. 


Preklad: Korenova Alexandra