Русская версия Slovenščina English

Na Slovensku sa uskutočnil študentský seminár „Tvorivé dedičstvo grófa Leva Tolstého“

Študentský seminár „Tvorivé dedičstvo grófa Leva Tolstého“, venovaný géniovi Leva Nikolajeviča a jeho vplyvu na tvorbu slovenských verejných činiteľov, sa uskutočnil 14. decembra 2023 v Európskom fonde slovanskej pisomnosti a kultúry.

Podujatia, ktoré sa konalo v rámci vzdelávacieho projektu „Svetlo Yasnaya Polyana“, sa zúčastnili učitelia a študenti gymnázia pomenovaného po ňom. A. Vrabla z mesta Levice, študenti kurzov ruského jazyka. Medzi slovenskými účastníkmi boli študenti z Ukrajiny.

Účastníci sa oboznámili a následne diskutovali o zaujímavostiach z biografie grófa Leva Tolstého, zaznamenali vplyv jeho tvorby na problémy Slovanov, na jeho prepojenia so slovenskými verejnými činiteľmi. Spisovateľ bol napríklad často navštevovaný v Rusku a bol v dlhodobej priateľskej korešpondencii s prvým prezidentom ČSR Tomášom Garrickom Masarykom a stúpencom Tolstého etického učenia, osobným lekárom jeho rodiny, prekladateľom a vydavateľom jeho diel. do slovenského jazyka bol slovenský rodák z Ružomberka Dušan Makovický . Možno aj preto boli emotívne prijaté unikátne dokumentárne zábery, kde bol Lev Tolstoj zachytený na jazde na koni so svojím priateľom Dušanom Makovitským.

Počas podujatia sa žiaci ochotne zapojili do vzdelávacieho kvízu na tému seminára. Víťazi získali knihy z vydavateľstva EFSPaK a sladké vianočné darčeky.

Seminár sa skončil prehliadkou transparentovej výstavy „Svetlo Yasnaya Polyana“, kde si deti vypočuli príbeh o tom, ako sa sídlo Yasnaya Polyana stalo „literárnou mekkou“ počas života Leva Tolstého. Výstavu pripravilo a zabezpečilo Štátne múzeum-statok L.N. Tolstoy "Yasnaya Polyana".