Русская версия Slovenščina English

Fotodokumenty z fondov Múzea panstva Lva Tolstoho sú prezentované v galérii Európskeho fondu slovanskej písomnosti a kultúry v Bratislave

Dňa 28. októbra 2023 bola v galérii Aircraft v Európskom fonde slovanskej pisomnosti a kultúry vystavená bannerová výstava „Svetlo Jasnej Poľany“, venovaná histórii múzea a sídla Lva Tolstoho Jasnaja Poľana. Výstavu pripravili pracovníci Múzea Lva Tolstoho za účasti EFSPaK a Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela (Banská Bystrica).


Výstava je jedinečná v prezentovaných fotografiách, ktoré vznikli počas živita Tolstoho. Fotografia zobrazuje samotné panstvo, jeho interiéry, krajinu panstva, rodinu a hostí veľkého spisovateľa a obdobie vzniku múzea. Ďalšie fotografické dokumenty hovoria o histórii múzejného panstva, ktorého prvou riaditeľkou a kurátorkou bola najmladšia dcéra Lva Nikolajeviča Alexandra Ľvovna.


Lev Nikolajevič sa narodil v Jasnej Poľane a prežil väčšinu svojho 82-ročného života. V Jasnej Poľane vytvoril väčšinu svojich diel, vrátane slávnych románov „Vojna a mier“ a „Anna Karenina“. Tieto diela sú všeobecne známe a obľúbené po celom svete, aj na Slovensku.


Výstava potrvá do 1. februára 2023 

Adresa: Bratislava, Ivanská cesta 30/B od 8:00 do 15:00.

Pozývame vzdelávacie inštitúcie a verejné organizácie k spolupráci.


Stručný prehľad výstavy: https://youtu.be/T_9ewDmlFtE?si=PjeqfTbApQXFbBF