Русская версия Slovenščina English

Máme Maslenicu, vy máte tiež?

Maslenica je jedným z najznámejších a najzábavnejších slovanských sviatkov, ktorý pochádza z pohanskej kultúry.

Tohto roku sa oslavy Maslenice začínajú v pondelok 11. marca a končia sa v nedeľu 17. marca. Ruské námestia prekvitajú farbami a je počuť nadšené hlasy miestnych. Ľudia sa sánkujú a jazdia na koňoch, organizujú masové slávnosti, pečú slávne palacinky s rôznymi náplňami a popíjajú čaj v hrejivej rodinnej atmosfére. V ruských mestách a dedinách sa na námestiach konajú rôzne tradičné workshopy, zábavné predstavenia a koncerty.

Slovensko má však aj svoju rovnako malebnú verziu Maslenice – slovenské fašiangy, v ruštine známe aj ako mäsové hody. Na uliciach môžete naraziť na skupinky ľudí oblečených v tradičných maskách medveďa, koňa, kozy alebo iných zvierat. Ľudia spievajú a veselia sa, mnohí si dokonca na sviatok berú voľno v práci. Do tradičného menu tohto sviatku patria kaloricky naložené jedlá: mäsové pochúťky, šišky a palacinky.  Hoci sú tradície tohto sviatku rovnaké na celom Slovensku, predsa len existujú menšie regionálne rozdiely. Napríklad na severe Slovenska je zvykom uvariť obrovské množstvo vajec na spôsob volského oka a vychutnať si ich spolu s priateľmi. Ingrediencie na tento pokrm zbierajú celý týždeň koledníci, ktorých len ťažko odmietnuť.

Maslenica a fašiangy vo všeobecnosti symbolizujú prebúdzanie jari a prípravu na pôst a rovnako ako iné podobné tradície pomáhajú slovanským národom zachovať si svoju kultúru a nerozplynúť sa v prúde cudzích hodnôt.

Autor: Samuel Malý