Русская версия Slovenščina English

Deň pamiatky obetí Hirošimy alebo prečo treba pamätať na Hirošimu a Nagasaki

6. augusta si celý svet spomína na obete atómového bombardovania v Hirošime. Pred 78 rokmi zhodili Američania na toto mesto atómovú bombu s názvom Little Boy. Hirošima bola zničená. Pri útoku zahynulo okamžite približne 80 tisíc obyvateľov a ďalšie desiatky tisíc postupne zomierali v nemocnici na následky radiácie. Bol to prvý jadrový útok na ľudstvo. O tri dni neskôr, 9. augusta 1945,  zamierili americké bombardéry s gigantom Fat Man na ďalšie japonské mesto – Nagasaki. Pod atómovým hríbom vyhaslo pri samotnom útoku viac než 75 tisíc ľudských životov. Neskôr však na následky žiarenia a zranení zomrelo ďalších 35 tisíc ľudí. Do dnešného dňa počet obetí vzrástol až na 350 tisíc.

Tematiku počiatkov jadrových zbraní reflektuje aj celosvetovo uznávaný film Oppenheimer. Je aktuálne jednotkou v slovenských kinách. Poukazuje taktiež na fakt, že samotní vedci, stojaci pri zrode tejto ničivej zbrane si uvedomovali, že ich objav môže mať ničivé následky.

Hirošima a Nagasaki sa nestali len symbolmi atómovej tragédie, ale taktiež aj boja proti jadrovým hrozbám. Množstvo pamätníkov a memoárov padlým obetiam dáva celému ľudstvu na tejto Zemi odkaz: Ľudia, Hirošima sa už nesmie zopakovať!  Majte rozum!


Autor: Katarina Štoková